latinica  ћирилица
25/04/2014 |  19:15 | Autor: RTS

Naprednjaci predložili ministre

Vlada Srbije na čijem čelu će biti Aleksandar Vučić imaće 16 ministarstava i dva ministra bez portfelja, saopšteno je nakon sednice Glavnog odbora Stranke.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

Naprednjaci će imati sedam ministara, uključujući i premijera ali ne računajući nestranačke ličnosti koje predlažu.

Ostale odluke o rješenjima za ministre donijeće koalicioni partneri naprednjaka a sutra će biti poznat kompletan sastav vlade, rekao je potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović nakon sjednice Glavnog odbora stranke.
Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić u odlazećoj vladi je od septembra 2013. bio na funkciji prvog potpredsjednika Vlade Srbije, zaduženog za odbranu, bezbjednost i borbu protiv korupcije i kriminala. U istom periodu je obavljao i dužnost generalnog sekretara Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Prethodno je, od jula 2012. do rekonstrukcije vlade, bio ministar odbrane i potpredsjednik Vlade za odbranu, bezbjednost i borbu protiv korupcije i kriminala.

Vučić je rođen u Beogradu 5. marta 1970. godine. Tokom studija bio je stipendista Fondacije za razvoj naučnog podmlatka, a izvesno vrijeme u mladosti, živeo je u Velikoj Britaniji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Zorana Mihajlović vodiće Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture. Potpredsjednica je SNS-a, a u prethodnom mandatu je vodila resor energetike. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu energetike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova vodiće Nebojša Stefanović, koji je predsjedavao Narodnom skupštinom od 2012. Doktorirao je na Megatrend univerzitetu u oblasti ekonomije.

Na čelu Ministarstva odbrane biće Bratislav Gašić. Bio je poslanik do avgusta 2012, kada se opredijelio za funkciju gradonačelnika Kruševca. Potpredsjednik je SNS-a. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Iz Urgentnog centra Zlatibor Lonačar premjestiće se na poziciju ministra zdravlja. Lončar je načelnik Intezivne njege na odeljenju Hirurgije i trenutno završava doktorsku disertaciju.

Na čelu Ministarstva finansija ostaće Lazar Krstić. Bio je ministar finansija u vladi Ivice Dačića kao nestranačka ličnost. Diplomirao je na Јejlu i radio u konsultantskoj firmi "Mekinsi".

Ekspert iz Svjetske banke Dušan Vujović postaće prvi čovek srpske privrede - osim što ima iskustva u reformama u centralnoj i istočnoj Evropi, Vujović je i profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, a angažovan je i na Harvardu.

Ministarstvo pravde povjereno je Nikoli Selakoviću koji je potpredsjednik SNS-a, a i u prethodnom sastavu vlade vodio je Ministarstvo pravde. Završio je osnovne i magistarske studije na Pravnom fakultetu u Beogradu, a potom upisao i doktorske.

Prvi put u ulozi ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu videćemo Kori Udovički, nekada savjetnicu u Ministarstvu finansija, ministarku rudarstva i energetike i guvernerku Narodne banke. Udovički je radila i u MMF-u i Ujedinjenim nacijama.

Јadranka Јoksimović, koja je predložena za ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije, je član Predsjedništva SNS-a. Diplomirala je međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka.

Kako je rekao Stefanović, Aleksandar Vulin i Rasim Ljajić će takođe biti u vladi, a sutra će konačno biti saopšten kompletan sastav vlade.

Istakao je da je dogovoreno i da kandidat za ministra energetike bude iz SPS-a, ali nije mogao da precizira kada će biti potpisani koalicioni sporazumi sa socijalistima i Savezom vojvođanskih Mađara.

Naveo je da postoje još jedna ili dvije dileme koje imaju veze sa nekim personalnim rešenjima o kojima će sutra biti završene konsultacije, a u vezi su sa ministarstvima koja nisu navedena.

Potpredsednik SNS-a je poručio da će svi ministri biti stalno na provjeri, da neće biti nezamjenjivih, i da je Glavni odbor podržao Vučića u nameri da sprovede odlučne reforme da bi građani živjeli bolje.

To će ujedno biti i osnovni ciljevi vlade, zaključio je Stefanović.