latinica  ћирилица
25/04/2014 |  20:52 | Autor: SRNA

Šamac - održana međunarodna revija folklora

Međunarodna revija folklora "Šamačko proljeće 2014" održana je večeras pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, opštine Šamac, a u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Šamac".
Međunarodna revija folklora "Šamačko proljeće 2014" - Foto: SRNA
Međunarodna revija folklora "Šamačko proljeće 2014"Foto: SRNA

Na manifestaciji održanoj u šamačkoj kino sali učestvovalo je sedam kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Turske.

Predsjednik KUD "Šamac" Mladen Radović rekao je da se u programu predstavilo više od 300 učesnika iz sedam kulturno-umjetničkih društava. "Slavimo 11 godina međunarodne revije folklora i ovo je najbolji način da svojoj opštini čestitamo rođendan", rekao je Radović.

On je podsjetio da KUD "Šamac" postoji 12 godina. "Imali smo više od 700 nastupa širom bivše Јugoslavije i Evrope, na kojima smo se predstavili sa 200 različitih igara", rekao je Radović.

On ističe da je Revija foklora postala značajna manifestacija u Republici Srpskoj i BiH. "Naša želja je da za dvije-tri godine organizujemo festival koji će biti u svjetskom kalendaru festivala. Želja nam je da promovišemo Posavinu, opštinu, Republiku Srpsku i BiH", kaže Radović.

On je dodao da se u proteklih 10 godina na ovoj manifestaciji predstavilo više od 70 kulturno-umjetničkih društava.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić otvorio je Reviju folklora, istakavši značaj ovakvih manifestacija.

"Ne postoji ljepša promocija opštine, nego kroz igru, pjesmu i mladost", poručio je Minić.

Na manifestaciji su, između ostalih, učestvovali GKUD "Zelengora" Gacko, RKUD "Elektroporcelan" Aranđelovac (Srbija), Ansambl "Gebze" Turska, KUD "Mladost" Razboj, UKUD "Taras Ševčenko" i KUD "Šamac".