latinica  ћирилица
18/07/2014 |  08:39 | Autor: SRNA

Nikolić: Putin u Beogradu 20. oktobra

Ruski predsjednik Vladimir Putin doći će u Srbiju na obilježavanje Dana oslobođenja Beograda - 20. oktobra, najavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić

"Doći će na moj poziv da zajedno obeležimo dan kada je oslobođen Beograd. I ja sam pozvan iduće godine na proslavu Dana pobede nad fašizmom", rekao je Nikolić za RTS.

Ocjenjujući da EU uopšte nije spremna da razgovara uskoro o proširenju, on je naveo da Srbija treba da razmisli o ulasku u EU na drugi način i da ne gubi stara tržišta.

"Treba da pokušamo da dogovorimo s Rusijom da nam deo preferencijala ostane ako budemo u EU. Da dogovorimo da EU ne pravi previše problema ako imamo specijalne odnose s Rusijom. Na taj način da razgovaramo sa EU, da se otimaju o nas, ali da nam ne počupaju obe ruke", rekao je Nikolić.

Komentarišući stav Srbije prema ukrajinskoj krizi, predsjednik Srbije naveo je da su tu u igri ekonomija, monopol, tržište, na šta Srbija nema uticaja.

"Rusija je carevina koja se i danas tako ponaša. Ali i EU počinje da dobija oblike carevine. Ako možete da kažete da smo mi u Evropi ujedinjeni, da imamo iste ciljeve, to ima i taj narod u Rusiji", rekao je Nikolić, dodavši da je Rusija "u najmanju ruku" najbolji saradnik EU.

Što se tiče Kosova i Metohije, on smatra da će priznanje Kosova biti problem koji će Srbija u kontinuitetu morati da rješava.

"Ako može pet članica EU da bude u EU a da ne priznaju Kosovo, možemo i mi da uđemo u EU a da ne priznamo Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Nikolić, navodeći da je o pitanju priznanja Kosova učinjen presedan, a "sada se češkaju po glavi" oni koji su ga priznali.

On kaže da je nekadašnji predsjednik Јugoslavije Јosip Broz Tito "zaista bio dušmanin srpskom narodu", ali da je vodio dobru spoljnu politku prijateljstva sa svima u svijetu, koju Srbija treba da slijedi.