latinica  ћирилица
18/07/2014 |  20:31 | Autor: TANЈUG

OEBS-ovi posmatrači stigli u Donjeck (VIDEO)

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju nisu uspjeli da obezbijede koridor za pristup mjestu na istoku Ukrajine, gdje se juče srušio malezijski putnički avion sa 298 putnika i članova posade, saopštio je predsjedavajući stalnog savjeta OEBS-a Tomas Greminger.

Posmatrači "nisu imali pristup kakav su očekivali. Nisu imali slobodu kretanja koja im je bila potrebna da obave svoj posao. Mjesto nesreće nije otvoreno", rekao je Greminger za agenciju Rojters.
Greminger je dodao i da je ekipa od 17 posmatrača čekala da priđe mjestu nesreće oko 75 minuta, a da se zatim vratila u Donjeck. Greminger je rekao i da će tim posmatrača i sutra pokušati da priđe mjestu na koje se srušio malezijski avion.

Ranije danas OEBS je saopštila da je 30 njegovih zaposlenih stiglo na mjesto u blizini Donjecka u Ukrajini, gdje se juče srušio malezijski putnički avion MH17 sa 298 putnika i članova posade, kao i da pregovara o bezbjednom prilazu timova mjestu nesreće.
"U toku su pregovori s proruskim aktivistima da se formira humanitarni koridor kako bi se omogućio pristup u region i sprovela istraga", kazao je šef OEBS-a Didije Burkhalter za švajcarsku televiziju, dodajući da je zatražio i uvid u podatke iz crne kutije srušenog aviona, koja se, kako je podsjetio, trenutno nalazi u rukama proruskih snaga, prenijele su agencije.

Burkhalter je, takođe, ponudio pomoć svoje zemlje Ukrajini u identifikaciji žrtava.
On je rekao i da Švajcarska, koja drži rotirajuće predsjedavanje OEBS-u, pokušava da promoviše dijalog umjesto nasilja, kao i "mogućnost za koju se zalažu Rusi, decentralizaciju vlasti u Ukrajini i poštovanje manjina".

Tokom noći održane su tri video konferencije između predstavnika OEBS-a, Ukrajine i Rusije, a treća će biti održana danas, najavio je Burkhalter. U međuvremenu, proruske snage pozdravile su dolazak međunarodnih i ukrajinskih stručnjaka na mjesto nesreće, negirajući izvještaje vlade da su sprečavali spasilačku misiju.

Na mjesto na kom se juče srušio malezijski avion uputiće se i američki istražitelji.
Portparol američkog Federalnog istražnog biroa Pol Breson rekao je da će agencija poslati bar jednog svog istražitelja, ali da će broj savjetnika zavisiti od toga kako se situacija bude razvijala.

Stalni savjet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju usvojio je danas Deklaraciju o tragičnoj avionskoj nesreći u Ukrajini kojom se pozivaju zaraćene strane na istoku Urajine da omoguće pristup mjestu nesreće i sprovođenje nezavisne istrage, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
 Deklaracija  poziva na neposredan, siguran i bezbjedan pristup mestu nesreće i okolnoj oblasti Specijalnoj misiji OEBS-a i drugim predstavnicima relevantnih međunarodnih organizacija.
 OEBS je pozvao sve u oblasti da očuvaju netaknuto mjesto pada malezijskog aviona, uzdržavajući se od uništavanja, premještanja ili rasturanje olupine, opreme, delova, ličnih stvari ili ostatataka.
 U Deklaraciji, Stalni savet poziva na otvorenu, transparentnu i nezavisnu međunarodnu istragu u saradnji sa Međunarodnom organizacijom civilnog vazduhoplovstva , uključujući i učešće tehničkih i forenzičkih stručnjaka iz ukrajinske, malezijske i holandske vlade, kao i drugih stručnjaka i relevantnih regionalnih tijela.
 Stalni savjet OEBS-a je pozvao sve države članice i druge aktere da podrže korake te evropske organizacije i da se uzdrže od bilo kakvog uplitanja u međunarodnu istragu o obaranju malezijskog putničkog aviona nad Ukrajinom, u četvrtak oko 17.20 po moskovskom vremenu na 60 kilometara od granice sa Rusijom.
 U jednoglasnoj odluci 57 zemlje članica OEBS-a izražena je i snažna podrška naporima trilateralne Kontakt grupe (Rusije, Ukrajine, OEBS-a) da se stvore uslovi za održiv prekid vatre koji bi bio brzo dogovoren i nadgledan od strane svih zainteresovanih da bi se stavila tačka na nasilje u istočnoj Ukrajini.

 

 

 

 

Obama:Malezijski avion sru�io projektil s teritorije Ukrajin

Američki predsjednik Barak Obama, rekao je danas da je projektil zemlja-vazduh, ispaljen s teritorije u Ukrajini pod vlašću proruskih snaga, srušio malezijski putnički avion u kojem se nalazilo 298 ljudi i potvrdio da je među poginulima jedan Amerikanac.
"Njihova smrt je sramota neizrecivih razmjera", ocijenio je Obama u obraćanju novinarima, pozivajući na sprovođenje međunarodne istrage o nesreći.

Obama je rekao i da predsjednik rusije Vladimir Putin, ima najveću moć da zaustavi nasilje u Ukrajini, ali da nije odlučio da to učini, prenijele su agencije.
Američki predsjednik dodao je da separatistima u Ukrajini konstantno stiže pomoć Rusije, uključujući protivavionsko oružje.

Јedan američki vojni zvaničnik rekao je za Si-en-en da je "radna teorija" američkih obavještajnih službi da je ruska vojska snabdjela raketama zemlja-vazduh sistema Buk proruske snage na istoku Ukrajine.

Rusija negira prisustvo svojih raketa u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode da se ruski raketni sistemi nalaze u rukama proruskih snaga u Ukrajini.
"Nikakav raketni sistem Buk, niti bilo koja vojna oprema nije prešla rusko-ukrajinsku granicu", rekao je zvaničnik ministarstva i dodao da "takvi prelasci ne mogu da se obave u tajnosti", prenosi Raša tudej.

On je takođe negirao navode ukrajinske strane da su dva ruska državljana privedena na ukrajinskoj teritoriji "specijalci za rad sa raketnim sistemima Buk".

Rute: Ako je avion napadnut, naći odgovorne

Holandski premijer Mark Rute obećao je danas da, ukoliko se ispostavi da je uzrok rušenja malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine bio napad, neće stati dok ne budu pronađeni odgovorni za to.
U padu aviona bilo je 189 državljana Holandije.

"Da budem kristalno jasan", rekao je vidljivo ogorčeni Rute novinarima u Hagu, "ukoliko se ispostavi da je u pitanju napad, lično ću se potruditi da počinioci budu privedeni pravdi."
"Nećemo stati dok ne budu kažnjeni", kazao je holandski premijer i dodao: "To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama."
Rute je rekao da je razgovarao s više svjetskih lidera, među kojima američkim predsjednikom Barakom Obamom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
"On (Putin) me je uvjeravao da Rusija insistira na temeljnoj, međunarodnoj i nezavisnoj istrazi", rekao je Rute.