latinica  ћирилица
20/07/2014 |  11:25 | Autor: TANЈUG

Otvoren filmski festival na Paliću

Mira Banjac, jedna od najboljih glumica u istoriji srpskog filma, otvorila je na Paliću 21. Festival evropskog filma.


"Ovaj filmski festival široko otvara vrata u Evropu, a dolazak evropskih gostiju na Palić dokaz je da i Evropa nas poziva u svoje okrilje, da postanemo njen deo", rekla je Mira Banjac na sinoćnjem otvaranju festivala.

Govoreći o prestižnoj nagradi "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskom filmu, koju joj je uručio direktor festivala Radoslav Zelenović, ona je istakla da nagrada ima vrijednost onoga ko je daje.

"Ovu značajnu nagradu shvatam kao definitivni kraj nekih mojih velikih ambicija. Toga više nema. Sad postoje samo zadovoljstva, susreti sa vama i čuvanje dostojanstva ove nagrade", rekla je Banjac.

Nagrada "Aleksandar Lifka" sinoć je uručena i proslavljenom francuskom reditelju Klodu Lelušu, koji zbog hirurške intervencije nije prisustvovao uručenju, nego se publici obratio pismom.

Prestižno priznanje, koje su dobili Banjac i Leluš, nosi ime po pioniru evropskog filma Aleksandru Lifki, koji je bio i žitelj Subotice.

Festival je otvoren projekcijom filma "Bijeli bog" mađarskog reditelja Kornela Mundrucoa, dobitnika Gran prija u programu "Izvjestan pogled" na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu. Prije projekcije ovog filma publici se poklonila njegova glumačka ekipa.

U glavnom programu Festivala biće prikazano 13 filmova, a ukupno oko 80 u različitim programskim cjelinama.

Za festivalske nagrade "Zlatni toranj", "Palićki toranj" i "Sejfi Teoman" konkurisaće i dva nova domaća filma - "Čudna šuma" Sabolča Tolnaija i "Varvari" Ivana Ikića.

Osim tih filmova i "Bijelog boga", publika će u glavnoj konkurenciji vidjeti i izraelski fim "Bez motivacije" Tajle Lavije, potom grčki "Sitna riba" Јanisa Ekonomidesa, islandski "O konjima i ljudima" Benedikta Elingsona i njemački "Stanice krsta" Ditriha Brugemana.

U toj konkurenciji biće prikazani i gruzijski film "Sastanci naslijepo" Levana Kogašvilija, francuski "Grizi svoje kosti" Žan-Šarla Uea, švedski "Turista" Rubena Ostlunda, ruski "Levijatan" Andreja Zvjaginceva i italijanski "Čudesa" Alis Rorvaher.

Svi ovi filmovi nagrađeni su ili su bili izuzetno zapaženi na velikim festivalima, kao što su Tribeka, Kan, Berlinale, San Sebastijan i Tokio.

Festival evropskog filma na Paliću biće zatvoren 25. jula kada će van konkurencije publika vidjeti film "Zimski san" turskog autora Nuri Bilge Čejlana, ovogodišnjeg dobitnika "Zlatne palme" u Kanu.