latinica  ћирилица
20/07/2014 |  14:38 | Autor: SRNA

Ustoličen episkop austrijsko-švajcarski Andrej

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je u crkvi Vaznesenja Hristovog u Beču uveo u tron novog episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja.
Crkva Vaskrsenja Hristovog u Beču - Foto: SRNA
Crkva Vaskrsenja Hristovog u BečuFoto: SRNA

Svetoj arhijerejskoj liturgiji i ustoličenju novoizabranog episkopa prisustvovao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, vladike Srpske pravoslavne crkve, te najviši predstavnici Katoličke crkve Austrije, državnih vlasti, mnogih crkvenih organizacija i ustanova iz svijeta.

Činu intronizacije prisustvovale su i zvanice iz Srbije, Republike Srpske, Grčke, Rusije, Rumunije, Bugarske, Njemačke.

Prisutni su bili i monasi iz svetogorskih monaških zajednica, profesori Pravoslavnog instituta pri Minhenskom univezitetu, gdje je arhimandrit Andrej spremao doktorsku disertaciju, predstavnici Svjetskog savjeta crkava i Konferencije evropskih crkava.

Za episkopa austrijsko-švajcarskog Eparhije Austrije-Švajcarske-Italije i Malte sa sjedištem u Beču imenovao ga je Sveti arhijerejski sabor SPC u maju ove godine sa mjesta vikarnog episkopa i šefa kabineta patrijarha srpskog.

 

 

Episkop Andrej govori više stranih jezika - njemački, grčki, italijanski, engleski i francuski, služi se ruskim, latinskim, jevrejskim i arapskim jezikom.

Poznat je kao jedan od najboljih poznavalaca crkvenog pojanja, svira gitaru, a u narodu je poznat kao oduševljen predavač i nadahnut propovednik Hristove blagovijesti, dok se njegove besjede izdaju u multimedijalnom formatu na internetu.

Za vrijeme građanskog rata u bivšoj Јugoslaviji, od 1992. do 1995. i 1999. godine, bio je poznat kao duhovnik ratnoj siročadi, ratnim invalidima i izbjeglicama koje je prihvatao i zbrinjavao, kao sabrat manastira Kovilja i službenik Srpske Patrijaršije, u saradnji sa crkvenim institucijama u Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj.

Episkop Andrej /Ćilerdžić/ rođen je 21. avgusta 1961. u Osnabriku, u Njemačkoj kao drugi sin protojereja-stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića i majke Marijane. U maju 2014. godine, na zvaničan poziv njegovog rodnog grada Osnabrika, svečano se upisao u zlatnu knjigu grada.

 

Novoizabrani episkop austrijsko-švajcarski Andrej

 

Poslije mature boravio je na Svetoj gori, a Bogoslovski fakultet je završio u Beogradu 1986. godine, dok ga je u manastiru Visokim Dečanima, 1987. godine zamonašio njegov duhovnik, tada jeromonah, a sada episkop bački Irinej.

Školovao se i u inostranstvu na studijama francuskog jezika u Bosoleju/Monte Karlu, u Francuskoj, a službovao je kao docent za komunikaciju i savjetnik za zapošljavanje na Ekonomskom institutu pri Ministarstvu rada grada Diseldorfa i na Institutu za pravoslavnu teologiju Univerziteta u Minhenu.

U Minhenu je bogoslužio u grčkom pravoslavnom hramu Svih Svetih, kao i u kapeli Svetog Nikolaja Ruske Zagranične Crkve grada Minhena.

Član je više evropskih mirovnih inicijativa i udruženja - Austrijskog foruma "Put nade" u Gracu, Društva njemačko-srpskog prijateljstva u Minhenu, Grčkog muzičkog udruženja u Minhenu, Akademije za socijalnu, nacionalnu i kulturnu saradnju u Vupertalu.