latinica  ћирилица
20/07/2014 |  17:07 | Autor: TANЈUG

"Grobnica za Borisa Davidoviča" premijerno u Italiji

Predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča" Danila Kiša u režiji Ivice Buljana imaće svjetsku premijeru na festivalu Mitelfest u Ćividaleu, Italija 21. jula, saopšteno je iz Hartefakt Fonda.
Ćividale, Italija - Foto: ALAMY
Ćividale, ItalijaFoto: ALAMY

 

 "Grobnica za Borisa Davidoviča" je nastala u ko-produkciji Hartefakt Fonda i Bitef teatra iz Beograda, Mini teatra iz Ljubljane, Novog kazališta iz Zagreba i festivala Zadar snova.

Festival Mitelfest, nastao je 1991. godine u ključnom trenutku kolapsa totalitarnih režima centralne i istočne Evrope i danas je jedan od najprestižnijih festivala drame, muzike i plesa u ovom dijelu svijeta.

U dvadeset godina izuzetnog istorijskog značaja za zemlje regiona, Mitelfest je istraživao istoriju, identitet, razlike među ljudima, bavio se tragedijom rata i donio javnosti bogatstvo velikih tradicija i nasljeđe ljudi poput Kafke, Pazolinija, Bartoka i Kanetija.

Ove godine Mitelfest se organizuje po 23. put i trajaće od 19. do 27. jula, a održava se u gradu Ćividale, na sjeveru Italije, u podnožju istočnih Alpa.

"Grobnica za Borisa Davidoviča" izdata je 1976. godine i jedno je od najkontroverznijih djela jugoslovenske književnosti i plodan materijal za Ivicu Buljana, hrvatskog reditelja, koji vodi grupu smjelih i mladih glumaca iz nekoliko zemalja. Kroz istorijski kontekst ratova i revolucija u Evropi tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog vijeka, Kiš preispituje pobjednike istorije i ističe ono što je zajedničko za sve zločine.

Glas pobunjenog čovjeka koga nastoje da izbrišu iz istorije, prenosi se iz dvadesetog vijeka, vijeka ratova i revolucije, u dvadeset i prvi vijek.

U predstavi igraju: Aleksandra Јanković, Milutin Milošević, Vladimir Aleksić, Stipe Kostanić, Boris Vlastelica, Iva Kevra, Benjamin Krnetić, Marko Grabež, Nikola Malbaša.