latinica  ћирилица
21/07/2014 |  11:35 | Autor: TANЈUG

Ruski mediji: Zapad unaprijed pripisuje Rusiji krivicu

Nekoliko ruskih medija, bliskih Kremlju, gotovo u istom tonu pišu danas da Zapad unaprijed optužuje Rusiju da je odgovorna za pad malezijskog aviona u Ukrajini, ističući da istina vjerovatno nikad neće biti otkrivena.

"Zapadni mediji već znaju koga da krive za gubitak aviona - Rusiju očigledno", ocjenjuje moskovski dnevnik "Komsolomskaja pravda".
 Dnevnik "Moskovski komsomolec" optužuje Zapad da "lijepi krivicu" Rusiji pre rezultata istrage koja tek treba da počne.
 "Ta krivica je određena", navodi taj list, podsjećajući da su SAD "lažno optužile diktatora Sadama Huseina za posjedovanje oružja za masovno uništenje uoči invazije na Irak 2003".
 "Nejasno je da li je moguće reći istinu od laži u ovom divnom novom informacionom svijetu", ocjenjuje "Moskovski komsomolec".
 Vladin dnevni list "Rosiskaja gazeta" odgovorne za rušenje aviona sa 298 putnika i članova posade smatra vlasti u Kijevu, koje optužuje da odbijaju saradnju sa Moskvom, prenosi AFP.
 Drugi ruski mediji ukazuju da je avionska nesreća izazvala "novu turobnu eru" u odnosima Rusije sa Zapadom.
 "Katastrofa nije samo na nebu, već i u odnosima između Rusije i Zapada", ocjenjuje "Nezavisimaja gazeta".
 "Olupine 'Boinga' pale su na Rusiju", dodaje dnevnik "Komersant" koji smatra da će ishod istrage o padu aviona odrediti buduće odnose Rusije sa Zapadom.
 List citira mišljenje analitičara Aleksandra Golca koji smatra da ako istraga bude "pokazala prstom na Moskvu" da će to na Zapadu Rusiju  još jednom obilježiti kao "carstvo zla".
 Ako istraga bude dokazala da su avion oborile ukrajinske vlasti to će značiti gubitak podrške koju Kijev ima na Zapadu, smatra on.
 "Rusija treba da počne da gradi povjerenje u odnosima sa Evropom", zaključuje "Komersant".