latinica  ћирилица
21/07/2014 |  15:24 | Autor: RTRS

Pogledajte razlike u običajima u pojedinim zemljama svijeta

Ono što razlikuje jednu zemlju od druge su jezik, kultura, ali i običaji. I dok se mi prilikom pozdrava rukujemo ili ljubimo tri puta u nekoj drugoj zemlji ovaj način pozdravljanja bio bi uvredljiv. U nastavku ćemo vidjeti običaje svojstvene pojedinim zemljama iz cijelog svijeta.

Evo 10 iznenađujućih običaja u pojedinim zemljama, kojih ako se ne pridržavate, uvrijedićete tamošnje stanovništvo.

*Ako imate običaj da pozdravljate palcem ka gore, nećete svuda naići na prijateljsko reagovanje. U Iranu i zemljama Srednjeg istoka, vaš gest će biti protumačen kao svojevrsna psovka, koju nije primjereno da citiramo.

*Kada vam u Јapanu neko da svoju vizit-kartu, vodite računa gdje ćete je smjestiti. Ako je stavite u džep, onaj čije je ime na karti smatraće to velikom uvredom.

* U Arapski i Afričkim narodima, ako domaćinu udijelite kompliment poput "Sviđa mi se vaš kauč", dovešćete domaćina u pomalo nezgodnu situaciju - smatraće se obaveznim da vam isti i pokloni.

*Ako pijete u Јapanu, nekulturno je da sebi sipate piće. Čašu treba da dopunite osobi pored sebe.

* U islamskim zemljama, ali i u Indiji, nekulturno je jesti lijevom rukom. Lijeva ruka služi za "poslove" u toaletu.

*Idete na večernju zabavu u Argentini?! Potrudite se da zakasnite bar sat vremena, jer u ovoj zemlju preciznost je znak pohlepe.

*Ako u zapadnim zemljama srčete za vrijeme jela, smatraće vas nepristojnim, dok je u Јapanu situacija sasvim drugačija. Isti čin smatraće načinom pohvale kuvaru ali i poželjnim manirom.

* Јednostavnim osmijehom uvrijedićete stanovnika Koreje, kome je upućen. Ako se osmjehujete strancu, on to može protumačiti kao uvredu njegove inteligencije.

* Položaj šake za simbol "OK" , nije poželjan u Brazilu i Turskoj, jer simbolizuje dio ljudskog tijela sličnog oblika.

* Ako se nađete na Filipinima, ne pozivajte druge kažiprstom. Za stanovnike ove zemlje ovaj popstupak je ispod časti, i rezervisan je za pse, a kazna za nepoštovanje propisa jednostavna - hapšenje.