latinica  ћирилица
27/04/2024 |  09:30 | Autor: SRNA

Paovica: Prepoznati sindrom sagorijevanja na poslu i obnoviti snagu

U Bolnici u Trebinju počela je serija predavanja o temi sindrom sagorijevanje medicinskog osoblja na radnom mjestu, a inicijator ove ideje je načelnik Odjeljenja za anesteziju i reanimaciju i intenzivno liječenje Petra Paovica.
Bolnica u Trebinju - Foto: RTRS
Bolnica u TrebinjuFoto: RTRS

- U želji da sa svojim kolegama, medicinskim sestrama i tehničarima rastemo u zajednici koja svojim bolesnicima pruža najbolju njegu i liječenje i da u tom vremenu ne izgubimo na profesionalnoj snazi i motivaciji, rodila se ideja da se ovoj temi da više prostora u bolnici u Trebinju - rekla je Paovica, koja je sinoć otvorila predavanje.

Prema njenim riječima, tranzicija koja je u poslijeratnom periodu otvorila problem odlaska mladih ljekara i sestara, a potom i pandemija virusa korona sa svojim razornim efektima na zdravlje bolesnika i medicinskih radnika razvili su diskusiju o temi sindrom sagorijevanja na radnom mjestu ili "burnout".

- S obzirom da radim na Odjeljenju gdje se liječe najteži bolesnici imam priliku da najbliže sagledam probleme svojih saradnika kada je riječ o hroničnom psihofizičkom umoru na poslu nakon čega smo odlučili da pokrenemo seriju predavanja o ovoj temi. Svijest o postojanju ovog sindroma je nerazvijena i teško nam saradnici govore o tome, najčešće u strahu da će naići na osudu zajednice u kojoj rade, što je potpuno pogrešno - rekla je Paovica.

Ona smatra da se otvaranjem ove teme ohrabruju njene kolege da o tome govore slobodno, jer su sigurno bili izloženi uslovima rada koji prevazilaze održavanje psihofizičkog balansa što je pandemija kovida jasno pokazala.

Paovica je rekla da sindrom sagorijevanja utiče na motivaciju, zadovoljstvo, empatiju i međuljudske odnose, što jednim dijelom utiče i na društvo što ovom problemu daje i socijalni značaj.

"Sigurna sam da uz mnoga saznanja koja imamo nakon boravka u ekstremnim uslovima rada, kao što je bilo u vrijeme pandemije, možemo napraviti plan za održavanje psihofizičkog balansa kod radnika koji liječe najteže bolesnike", navela je Paovica.

Prema njenim riječima, u Evropi su ove teme već otvorene i aktuelan je naučni pristup rješavanju problema.

- U bolnici gdje radim postoji značajna zainteresovanost kako rukovodilaca tako i ljekara i sestara da nizom predavanja i obuka prepoznamo ovaj sindrom kod sebe i drugoga. Cilj nam je da našim kolegama i saradnicima obnovimo snage koje nas sve zajedno čine neodvojivim od velike porodice profesionalaca koji su svoj život stavili u službu najviših vrijednosti a to je život drugog čovjeka - zaključila je Paovica.