latinica  ћирилица
21/07/2014 |  16:21 | Autor: Agencije

Kremlj: Ukrajinski lovac iza MH17

Ruska vojska saopštila je da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" neposredno prije pada letjelice.
Malezijski avion-nesreća - Foto: REUTERS
Malezijski avion-nesrećaFoto: REUTERS

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".

"Letjelica ukrajinske vojske detektovana je na udaljenosti od tri do pet kilometara od malezijskog boinga i u tim trenucima je povećavala visinu leta", rekao je u Moskvi šef Operacija direktorata Generalštaba Rusije, general-potpukovnik Andrej Kartopolov.

Kartopolov je rekao da "Rusija traži objašnjenje zašto je vojna letjelica letjela u civilnom vazdušnom koridoru u isto vrijeme i na istoj visini kao komercijalni let".

Ovo je još jedna od mnogih optužbi izrečenih nakon tragedije leta MH17 u kojoj je poginulo 298 ljudi.

Ukrajina tvrdi da su za pad aviona odgovorni proruski separatisti iz oblasti oko Donjecka, kao i da su pomoć u naoružanju dobili od Rusije, a slične ocjene daje i Zapad.

Na drugoj strani, predstavnici samoproglašene Donjecke Republike i ruski zvaničnici odbacuju te optužbe i tvrde da je avion srušila ukrajinska vojska.

Јoš nije otvorena puna istraga o padu letjelice, niti je formiran međunarodni tim koji bi se njome bavio.

Trenutno je neizvjesna sudbina vozova-hladnjača koji prevoze tijela stradalih ljudi, jer njihov put blokiraju proruski separatisti, pod čijom je kontrolom i oblast u kojoj se srušio MH17.

Nepoznato je i šta je sa crnim kutijama, koje su "snage samoodbrane" pronašle na mjestu pada. Ukrajina insistira na tome da one budu prebačene na ispitivanje u Kijev, dok se Rusija zalaže da provjeru obavi novoformirano tijelo koje bi radilo pod okriljem UN.

ŠTAЈNMAЈER: POЈAČATI PRITISAK NA MOSKVU

EU će morati da pojača pritisak na Rusiju nakon pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, izjavio je danas njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.
"Smrt stotine nedužnih aviona u padu aviona prije nekoliko dana, strašne slike sa mjesta nesreće i nepristojno ponašanje proruskih aktivista s pravom su izazvali šok i bijes širom svijeta", izjavio je Štajnmajer u Berlinu, uoči sastanka ministara inostranih poslova EU na kome bi sutra moglo biti odlučeno o uvođenju novih sankcija Rusiji.

Štajnmajer je kritikovao Moskvu zbog vidljivog nedostatka pritiska na proruske aktiviste da se pokrenu pregovori, kao i nedostatka efikasne kontrole na granici sa Ukrajinom, gdje se još vrši tranzit oružja i materijala.