latinica  ћирилица
22/07/2014 |  21:36 | Autor: SRNA

Otvoren filmski festival "Kratkofil plus“

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel večeras je svečano otvoren Međunarodni filmski festival "Kratkofil plus", na kom će biti prikazan 31 film iz 25 zemalja, među kojima i dva iz BiH.

Festival je otvoren premijernim prikazivanjem filmova snimljenih u okviru projekta "Kratkofil junior", koji je podržao UNICEF.

Osim takmičarskog dijela, koji obuhvata kratke forme filma, na festivalu će u revijalnom dijelu biti prikazani filmovi "Ping-pong ljeto" režisera Majkla Tulija iz SAD i "Pogrebnik" režisera Dragana Nikolića iz Srbije.

Direktor Festivala Darija Buzaković ocijenila je da će filmovi koji će biti prikazani na festivalu dodatno proširiti granice umjetničkog izraza.

"Filmovima će biti istražene i teme koje su ključna misija ovog festivala, a to su preispitivanje stvarnosti i stvaranje boljeg društva i okruženja za sve nas", rekla je novinarima Buzakovićeva.

Selektor programa Vladan Petković naglasio je da je program ovogodišnjeg "Kratkofila" veoma raznovrsan, prije svega po stilovima i žanrovima filmova, ali i gledajući na geografsko područje odakle dolaze, uključujući i filmove iz Јužne Amerike i Azije.

Posjetioce festivala, čiji su generalni pokrovitelji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i grad Banjaluka, očekuje i niz pratećih programa.

Organizatori su posebnu zahvalnost iskazali američkoj Ambasadi u BiH i Kancelariji specijanog predstavnika EU u BiH.

Festival će trajati do četvrtka, 24. jula, kada će biti dodijeljena velika nagrada festivala, nagrada za najbolji regionalni film, nagrada publike i specijalna priznanja žirija koji čine stručnjaci iz filmske umjetnosti Eva Pa, Elin Benet i Miloš Milošević.

Otvaranju "Kratkofil plusa" prisustvovale su zvanice iz kulturnog i javnog života Republike Srpske, BiH i regiona.