latinica  ћирилица
23/07/2014 |  08:21 | Autor: TANЈUG

Velika očekivanja od ekonomskog samita u Berlinu

Nakon nedavno održanog političkog "Kroacija samita" u Dubrovniku, u Berlinu će se krajem avgusta održati ekonomski samit, u organizaciji njemačkog Ministarstva za privredu i energiju, na kojem će se razgovarati o ekonomskoj saradnji na prostoru zapadnog Balkana, piše dnevnik "Politika".
Berlin - Foto: AP
BerlinFoto: AP

Prema pozivnici na berlinski skup, u koju je "Politika" imala uvid, njemačko ministarstvo na jednodnevnom samitu planira diskusiju na temu projekata iz oblasti energetike, tehnologije i infrastrukture, odnosno razgovor o ekonomskoj saradnji na zapadnom Balkanu.

Predviđeno je da sastanak otvori savezni ministar privrede i energetike Njemačke Zigmar Gabrijel, koji u pozivu iznosi uvjerenje da u budućnosti ova "regija nudi velike mogućnosti".

Ideja o ekonomskom regionalnom samitu u Berlinu, kako piše "Politika", prvi put je potekla prilikom susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i albanskog premijera Edija Rame, prije nekoliko mjeseci, kada je Rama kancelarki iznio stav da je regionu najpotrebnija ekonomska pomoć.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, prenijela je "Politika", u minulu subotu rekao da će pozvati predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika RS Milorada Dodika da pripreme zajedničke projekte, uvjeren da bi se sa takvim projektima obezbijedila šira podrška Njemačke, ali i EU i cijelog sveta.

Vučić je kao primjer projekta značajnog za Srbiju naveo prugu Beograd-Sarajevo, a jedan od sagovornika "Politike" ocijenio je da Vučić time "pokušava da što brže budemo bliži lokomotivi", imajući u vidu autoput kroz BiH koji bi išao od autoputa Beograd - Zagreb, preko Sarajeva, prema moru.