latinica  ћирилица
24/07/2014 |  18:48 | Autor: RTRS

Kratkofil: Svako dijete ima svoju priču

Da umjetnost ne poznaje granice pokazali su organizatori 8. Međunarodnog filsmkog festivala Kratkofil na kojem su prikazani filmovi nastali u radionici Kratkofil Јunior.

Ova priča ne bi bila posebna da najmlađi režiseri, glumci, snimatelji i montažeri nisu bili i djeca s teškoćama u razvoju. Cilj je bio samo jedan -pružiti jednake prilike za svu djecu. 

Milica Trubajić iz Banjaluke je kao i svaka druga devetogodišnja djevojčica. Voli da se igra s drugarima i jede čokoladu. Ipak, ono po čemu se razlikuje od svojih vršnjaka jeste njena crvena kosa i činjenica da je učestvovala u stvaranju filmova na ovogodišnjoj Krtakofil filmskoj radionici za najmlađe.

Pisanje scenarija, gluma, snimanje, montaža, dopali su se i Nedi Tomašević, ipak druženje s vršnjacima više joj je značilo.

"Oni su stvarno super i iako imaju te poteškoće. Vole glumiti i talentovani su jako. Nismo pravili nikakve razlike i družili smo se sa svima",istakla je Neda Tomašević, polaznica "Krtakofil juniora".

Roditelji djece s teškoćama u razvoju znaju da njihovi mališani mogu postići šta god naume. Ali društvo i okruženje, vrlo često su ti koji postavljaju ograničenja.

"Roditelji bi zapravo trebalo edukovati pa da onda oni prenesu djeci ta nova iskustva i da ih uključe što više i što bolje", naglasila je Željka Perišić.

Ideja o uključivanju djece s teškoćama u razvoju u filmsku radionicu KRATKOFIL ЈUNIOR nastala je u okviru Unicefove kampanje “ Govorimo o mogućnostima”.

Zajedničkim snagama 18 mališana iz Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ i djece koja su se prijavila na konkurs, stvorena su 3 kratka filma.