latinica  ћирилица
25/07/2014 |  11:00 | Autor: TANЈUG

Prvi otkazi u Hrvatskim željeznicama početkom avgusta

Hrvatske železnice "Cargo" najavile su da će početkom avgusta uprava kompanije početi da uručuje prve otkaze, što je u skladu sa planom restrukturiranja koji predviđa ukidanje 804 radna mjesta, i koji je početkom godine donesen uz saglasnost djela sindikata u toj firmi.

Plan restrukturiranja početkom jula odobrio je Hrvatski zavod za zapošljavanje, u izradi je Program restrukturiranja koji će sljedeće nedjelje biti upućen nadležnim ministarstvima, a zatim i Evropskoj komisiji.
 Kako su objasnili u Hrvatskim železnicama, u međuvremenu je 238 radnika prihvatilo dobrovoljni odlazak uz otpremninu, u iznosu od po oko 100.000 kuna, a 211 je pristalo na zbrinjavanje preko Železničkog fonda.
 Sudbina još 318 radnika je za sada neizvesna, jer oni smatraju da će, ako bude potrebno, i na sudu osporiti pravo uprave da ih otpusti.
 Hrvatske železnice uzele su kredit u iznosu od 250 miliona kuna (44,14 miliona evra) za restrukturiranje, od kojeg će namiriti i troškove zbrinjavanja tehnološkog viška.
 Radnici koji su prihvatili zbrinjavanje preko Železničkog fonda u sljedeće tri godine će primati bruto platu od 4.200 kuna (741 evro), ali se moraju odreći prava na osporavanje otkaza.
 Zaposleni koji ne žele da primaju nadoknadu preko Fonda, imaju pravo na otpremninu.
 Predsjednik Sindikata železničara Hrvatske, Zoran Maršić, rekao je da je plan restrukturiranja "kriminalan" i najavio da će sindikat pokrenuti pojedinačne tužbe za svakog radnika koji dobije otkaz.