latinica  ћирилица
25/07/2014 |  12:43 | Autor: TANЈUG

EU: "Treća faza" sankcija Rusiji krajem jula

Ministri inostranih poslova Evropske unije zatražili su danas od Evropske komisije da sačini tekst zakona o uvođenju sektorskih sankcija Rusiji, ali za sada nije postignut konačan dogovor o njihovom uvođenju, izjavio je danas neimenovani evropski diplomata.

Kako je prenio Rojters, neimenovani evropski diplomata je rekao da će tokom naredne nedjelje biti održani novi razgovori o uvođenju sankcija u sektoru ruske ekonomije, poznatim u briselskom žargonu kao "treća faza" sankcija.
 EK je predložila da se Rusiji zabrani pristup evropskim finansijsikim tržištima i uvedu sankcije u sektorima odbrane i energetike.
 Neimenovani izvor iz EU je juče izjavio da njemačka vlada vjeruje da bi Evropska unija do kraja jula mogla da uvede sankcije Rusiji u ekonomskom sektoru, ukoliko Moskva brzo ne preduzme mjere za smirivanje situacije na istoku Ukrajine.
 Njemački zvaničnik u Briselu, takođe, rekao da je Berlin prije za to da se sankcije Rusiji vremenski ograniče, jer bi to pružilo mogućnost vraćanja međusobnih odnosa u normalu, rekao je neimenovni izvor iz EU.
 Neimenovani njemački zvaničnik je rekao i da bi "prelazak na fazu tri sankcija trebalo da bude sproveden bez problema i da se može očekivati do kraja mjeseca".