latinica  ћирилица
25/07/2014 |  16:43 | Autor: RTRS

Koen za RTRS: U Sarajevu više podržavaju Palestinu

Konflikt u Gazi počeo je okrutnim incidentom terorističke organizacije Hamas, koja je kidnapovala i ubila tri izraelska tinejdžera podsjetio je, u intervjuu za Televiziju Republike Srpske, ambasador Izraela u Bosni i Hercegovini David Koen.

Ambasador Koen kaže da je pismo predsjednika Srpske Milorada Dodika vrlo cijenjeno u Izraelu i da u ovoj zemlji znaju da imaju prave prijatelje u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

Koen je komentarisao i to što, za razliku od Republike Srpske, u Sarajevu ima mnogo više onih koji podržavaju Palestinu.

RAZGOVARALA: GORDANA šAROVIĆ

RTRS: Nedavni događaji u Gazi su u fokusu svjetskih medija. Šta se, ustvari, tamo dešava?

Ovaj konflikt je počeo kada je grupa Hamas kidnapovala tri izraelska tinejdžera i ubila ih. Tražili smo ih dvije sedmice, dok ih nismo pronašli . Vrlo okrutan incident. Eskalacija sukoba je došla zbog Hamasa, terorističke organizacije u Gazi koja je okarakterisana kao teroristička organizacija od međunarodne zajednice, EU, SAD, i ova organizacija počela je prije 17 dana da granatira Izrael. Tokom proteklih godina ova organizacija dobila je hiljade granata od Irana, kako bi granatirala civilne dijelove Izraela. Problem je što teroristička organizacija Hamas ne priznaje državu Izrael. Oni žele da eliminišu državu Izrael. Koriste samo terorističke načine, i šta je trebalo da bude naša reakcija? Dakle, naša Vlada je imala obavezu da brani svoje stanovništvo koje je u proteklih 17 dana svakodnevno granatirano stotinama granata po cijeloj teritoriji Izraela, na dvije trećine države. Djeca u vrtićima, žene na ulicama, stanovništvo ne može da ima normalan život. Naša Vlada je preuzela neophodne mjere kako bi spriječila granatiranje. Tokom konflikta otkrili smo da je Hamas izgradio tunele ispod granice Izraela i Gaze, mnogo tunela, samo s jednim ciljem, a to je da se integrišu u Izrael i ubiju što je moguće više izraelskih civila.

RTRS: Dakle, Izrael se ne bori protiv palestinskog naroda već protiv terorizma, protiv Hamasa?

Naravno, mi nemamo ništa protiv ljudi koji ne učestvuju u granatiranju, samo protiv terorista Hamasa. Izrael je dokazao da je krajnji cilj mir. Mi smo napustili pojas Gaze 2005. godine kako bismo pokazali da samo želimo mir. Pokazali smo cijelom svijetu da je to ono što želimo. Želimo da Palestinci dominiraju na svojoj teritoriji i urede život kako im odgovora, i na taj način da imamo mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca. Izrael priznaje dvije zemlje, jedna za Јevreje, jedna za Palestince. Pregovarali smo proteklih godina i moramo da nastavimo s pregovorima.

RTRS: Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poslao je pismo podrške i koliko znam ono je objavljeno u izrelskim medijima. Kako je ono prihvaćeno u diplomatskim krugovima?

Poslao je pismo predsjedniku Perezu. I jutros je u Banjaluku poslato pismo predsjednika Pereza predsjedniku Dodiku. Pismo predsjednika Dodika je vrlo cijenjeno u Izraelu i znamo da imamo prave prijatelje u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj. Ovo prijateljstvo tokom posljednjih godina, s našim ministrom inostranih poslova g. Libermanom je dobilo novi zamah, i saradnja između Izraela i Republike Srpske je vrlo bliska u ekonomskom, političkom i svim drugim segmentima.

RTRS: Imamo vrlo neobičnu situaciju ovdje u Bosni i Hercegovini. Dok predsjednik Dodik šalje pismo podrške Vašem predsjedniku, u Sarajevu imamo miting podrške Gazi. Kako to ocjenjujete? Јedna zemlja, a dva potpuno različita pristupa istom problemu?

To je razlog što sam ovdje. Razgovaram s političarima i u Sarajevu, i s predstavnicima medija, televizija, novina kako bih opisao i objasnio poziciju Izraela u ovom konfliktu, kako bih svima u Bosni i Hercegovini rekao da mi ne želimo rat. Žao nam je svih žrtava rata, ali imate rat i palestinske teroriste kao što je Hamas, koji se kriju iza civilnog stanovništva koje strada u tom konfliktu. I zaista nam je žao zbog toga i činimo sve...i mogu vam reći da naše vojne snage sarađuju s pravnim savjetnicima koji im kažu sta se mora uraditi, šta se može uraditi, a šta ne. Pokušavamo da spriječimo da stradaju civili.

RTRS: Da li ste dobili reagovanja bošnjačkih političara, šta oni kažu? Koga oni podržavaju?

Kad razgovoramo kažu da se nadaju da će se konflikt okončati, ali mislim da se u medijima, ovdje u Sarajevu, više pažnje poklanja palestinskoj strani nego izraelskoj, uprkos činjenici da je Hamas počeo ovaj konflikt i da ga je želio. Čak i kad je Egipat predložio primirje mi smo ga prihvatili, Hamas nije. Reci ću vam i zašto. Hamas želi da eliminiše državu Izrael. To je radikalna muslimanska organizacija, netolerantna, koja ne želi da Izrael postoji.

Šta mislite zašto onda mediji u Sarajevu podržavaju Hamas?

Šta da vam kažem...veze između Bosne i Hercegovine i arapskog svijeta su intenzivne tokom proteklih godina. Možda zbog ekonomskih razloga...Ne znam. Јa nisam diplomata koji može govoriti o tome. Mislim da vi to znate bolje od mene.