latinica  ћирилица
25/07/2014 |  19:39 | Autor: Agencije

Kratkofil: Najbolji belgijski film "Mont d'Or"

Za uverljivu glumu i priču u kojoj svako može da se prepozna, Gran-pri za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil plus 2014 dobio je belgijski film "Mont d'Or" rediteljke Karen Vaskez Guadarama.

Film prati naivnu, nevinu i nemoguću ljubavnu priču devetogodišnje Nine, koja se zaljubila u momka svoje rođake sa kojom provodi odmor na selu. Na nespretan i pomalo komičan način, Nina se suočava sa ovim novim i nepoznatim osjećanjima.

Žiri je dodijelio još pet nagrada, a prvi put je dodijeljena i specijalna nagrada žirija filmu koji se nije našao u takmičarskoj konkurenciji. U pitanju su filmovi snimljeni u sklopu projekta Kratkofil Јunior koji je ove godine ostvaren u saradnji sa UNICEF-om u sklopu njihove kampanje "Govorimo o mogućnostima". Kampanja koja ukazuje na prava i mogućnosti djece sa poteškoćama u razvoju, provode UNICEF i lokalni partneri od 2013. godine, uz podršku USAID i Delegacije EU u BiH.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je film "Senka tvog osmjeha" ruskog reditelja Alekseja Dmitrijeva, koji je prema riječima žirija vratio VHS kao medij na veliki ekran i podsjetio na lijepe uspomene. Za elegantan i odmjeren način bavljenja kontroverznom temom, nagradu za najbolji dokumentarni film dobilo je ostvarenje "Najveći" rediteljke Katarine Gondek iz Poljske. Nagradu za najbolji animirani film dobila su dva ostvarenja i to film "Pande" reditelja Matuša Vizara iz Slovačke i "Koda" irskog reditelja Alana Holija. Film "Boles" slovenačke rediteljke Špele Čadež najbolji je regionalni film, sa svojom dirljivom pričom o samoći ostvarenom izvanrednom tehnikom animacije, likovima i atmosferom.

Dodjelom nagrada i prikazivanjem dokumentarnog filma "Pogrebnik" zatvoren je osmi Međunarodni filmski festival Kratkofil plus 2014. na kojem su i ove godine sve festivalske večeri održane na prepunom otvorenom kinu banjalučke tvrđave Kastel.