latinica  ћирилица
25/07/2014 |  21:39 | Autor: Nezavisne

Uhapšen poslovođa u Unsko-sanskim šumama

SIPA je u nastavku akcije "Koverta" uhapsila Fahrudina Sirću, poslovođu ŠPD Unsko-sanske šume u Bosanskom Petrovcu.
SIPA - hapšenje - Foto: SRNA
SIPA - hapšenjeFoto: SRNA

Sirćo je osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, protivzakonito posredovanje i primanje mita. Iz SIPA su, navodeći inicijale, kazali da je tokom hapšenja Sirće pretreseno nekoliko objekata u Petrovcu.

Izvor "Nezavisnih" rekao je da je Sirćo umiješan u malverzacije u vezi s uzimanjem novca od pripravnika i vlasnika pilana kako bi dobili dozvolu prilikom sječe šume.

Zbog ovih malverzacija, 11. juna uhapšen je Đevad Muslimović, direktor ŠPD Unsko-sanske šume i njegov vozač Hajrudin Pehlivanović. Dva dana ranije uhapšen je i Enes Karić, zamjenik upravnika Šumarije Sana, kod kojeg su pripadnici SIPA pronašli 20.000 KM - obilježenih novčanica, a koje je dobio od jednog bihaćkog vlasnika pilane.

Navodno, nije se mogao dobiti šumski odjel za sječu bez podmićivanja, u šumama Unsko-sanskog kantona.

U ovoj akciji 25. juna zbog sprečavanja dokazivanja i uticaja na svjedoke uhapšen je i Esad Mešić, šumar iz Petrovca. On je suvlasnik pilane u Petrovcu i radi kao šumar u šumama USK. Nakon hapšenja direktora ovih šuma on je navodno uticao na svjedoke u cilju sprečavanja dokazivanja korupcije i malverzacija.