latinica  ћирилица
26/07/2014 |  09:32 | Autor: AFP

Gaza: Primirje, broje se žrtve

Dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u Pojasu Gaze stupio je na snagu jutros u sedam časova, 19. dana sukoba u kome je poginulo više stotina ljudi.
Izraelski udar na Gazu - Foto: AP
Izraelski udar na GazuFoto: AP

Dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio je na snagu jutros u 7 časova, 19. dana sukoba u kome ima mnogo mrtvih.

Širom Gaze se izvlače tijela žrtava iz ruševina, dok je u Parizu počeo sastanak šefova diplomatija više zemalja u nastojanju da se diplomatskim naporima dođe do trajnog primirja.

Domaćin sastanka u Parizu je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, a pored američkog državnog sekretara DŽona Kerija u francuskoj prestonici su najavljeni šefovi diplomatije Velike Britanije, Njemačke, Italije, Katara, Turske i zvaničnici Evropske unije, prenosi AFP.

Iz ruševina u Gazi izvučeno je i dopremljeno u bolnicu 76 tijela Palestinaca, čime je broj žrtava od početka izraelske ofanzive 8. jula povećan na 967, saopštila je služba hitne pomoći.

Kratkotrajno primirje ustpostavljeno je nakon što je Izrael odbacio trajno primirje koje je predložio Keri. Američki diplomata juče je u Kairu izjavio da Izrael i Hamas treba da usaglase "još neku terminologiju" koja se odnosi na prekid vatre, dodajući da su "napravili okvirni dogovor" o primirju.

Prema tom predlogu, kada nastupi humanitarno primirje, delegacije Izraela i Hamasa bi trebalo da stignu u Kairo, koji je posredovao u ranijim sukobima između Izraelaca i Palestinaca, na indirektne razgovore koji bi mogli rezultirati trajnim sporazumom.

Izrael i islamistički pokret Hamas koji upravlja Pojasom Gaze, rekli su da će poštovati privremeni prekid vatre.