latinica  ћирилица
26/07/2014 |  11:09 | Autor: Rojters

Za Bijelu kuću Putin odgovoran za avionsku nesreću

Administracija SAD saopštila je da je ruski predsjednik Vladimir Putin kriv za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini, te ponovila da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

Portparol Bijele kuće DŽoš Ernest izjavio je da je to zaključeno jer "imaju saznanja da je avion Malezija erlajnsa oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje i to sa područja koje se nalazi pod kontrolom separatista i gdje Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku".

U odvojenom saopštenju se navodi da je potpredsjednik SAD DŽozef Bajden razgovarao juče sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, prenosi Rojters.

Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama, kao i da je "Rusija nastavila da snabdijeva separatiste teškim naoružanjem i opremom" i da se na ukrajinske vojnike "sve više puca sa ruske strane granice".

Bajden je rekao Porošenku da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog "krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini".