latinica  ћирилица
26/07/2014 |  16:16 | Autor: RTS

Četvrtina građana Srbije u riziku od siromaštva

Oko 24 odsto građana Srbije živi u opasnosti od siromaštva, što Srbiju svrstava u sam evropski vrh, a najteže je nezaposlenima i penzionerima, pokazala je posljednja anketa Republičkog zavoda za statistiku.

 

 

Određeni napredak na tom planu mogao bi se očekivati za oko tri godine, nakon sprovođenja ekonomskih reformi, rekao je za Tanjug zamjenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.
Prag rizika od siromaštva za jednočlano domaćinstvo primanja od 13.680 dinara, a posljednja anketa sprovedena u Srbiji 2012. godine na uzorku od nekoliko hiljada građana pokazala je da gotovo četvrtina građana živi u opasnosti od siromaštva.

S druge strane, program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavio je nedavno podatke prema kojima je Srbija "zauzela" 77. mjesto među 187 zemalja po indeksu socijalnog razvoja (HDI) za 2013. godinu. 

Prema tom izvještaju, u Srbiji se socijalni razvoj i dalje kreće uzlaznom putanjom. 

Za 2013. godinu, HDI u Srbiji iznosi 0,745 - što spada u kategoriju visokog ljudskog razvoja - i stavlja zemlju na 77. mjesto.

Kovačević, međutim, objašnjava da se ne može samo na osnovu jednog indikatora, kao kao što je indeks socijalnog razvoja, steći utisak o napretku već da su relevantni i drugi indikatori - mjerenje kupovne moći ili ankete o siromaštvu koja se svake godine sprovodi.

To što je Srbija po indeksu socijalnog razvoja na 77. mjestu, korespondira sa cinjenicom da je BDP nominalno ovih godina oko 6.000 dolara po stanovniku, a prema paritetu kupovne moći oko 12.000 dolara, naveo je Kovačević.

Srbija je, objašnjava, blizu, ali ipak po nejednakosti i siromaštvu prednjači u odnosu na zemlje poput Grčke, Španije, Bugarske, Rumunije, ali i Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije...

Primera radi, u Sloveniji je kupovna moć veća 2,5 puta nego u Srbiji, naveo je Kovačević.

Siromaštvo prijeti prije svega nezaposlenima - oko 48 odsto, potom samozaposlenima, u koje spadaju poljoprivrednici - oko 38 odsto, slijede domaćinstvima i porodicama sa više od troje djece oko 44 odsto i samohranim roditeljima sa jednim djetetom - oko 36 odsto.

Rizik od siromaštva kod onih koji su zaposleni kod poslodavca je oko šest odsto, a kod penzionera oko 14 odsto, rekao je Kovačević.

Prag rizika od siromaštva za jednočlano domaćinstvo iznose primanja od 13.680 dinara mjesečno, a za domaćinstvo sa dvoje odraslih i jednim djetetom uzrasta do 14 godina je 24.624 dinara.

Za cetvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje djece taj prag iznosi 28.728 dinara mjesečno.

Analiza siromaštva u Srbiji sprovodi se jednom godišnje, i trenutno se obrađuju podaci za 2013. godinu.

Siromaštvo je tendencija u svijetu, ističe Kovačević, i može se očekivati da će i kod nas u vrijeme konsolidacije, štednje i restrikcija biti povećano budući da je i nejednakost u trendu povećanja.

"Nakon sprovođenja reformi, za oko tri godine može se očekivati da krenemo putem rasta i razvoja, rasta ekonomske aktivnosti pa i smanjenja siromaštva i nejednakosti", kaže Kovačević.

Izvještaj UNDP pokazao je da je više od 2,2 milijarde ljudi siromašno ili blizu siromaštva, dok finansijske krize, prirodne katastrofe, rastuće cijene hrane i krvavi sukobi prijete da samo dodatno pogoršaju problem. 

Iako je siromaštvo u padu širom svijeta, rastuća nejednakost i strukturalni problemi ostaju ključna pretnja", zaključak je UNDP.