latinica  ћирилица
27/07/2014 |  11:00 | Autor: SRNA

Tomaš: Uvesti dodatne izvore finansiranja za zdravstvo

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Darko Tomaš ističe da je, zahvaljujući smanjenju troškova na pojedinim stavkama, u ovoj godini doneseno više mjera koje direktno utiču na poboljšanje zdravstvene zaštite osiguranih lica

"Uveli smo biološku terapiju za nemaligne bolesti, a omogućili smo i nabavku potrošnih materijala za insulinske pumpe za sve osiguranike, bez izuzetka. Akcenat smo stavili i na bolju dostupnost imunosupresiva i pokazali da osiguranike doživljavamo kao partnere i da osluškujemo njihove potrebe", naglašava Tomaš u intervjuu Srni.

On napominje da su u pregovorima s dobavljačima uspjeli da smanje cijene lijekova na recept u prosjeku za 14,5 odsto, a novina je da će oboljeli od respiratornih bolesti ubuduće biti upućivani na produženu medicinsku rehabilitaciju, što do sada nije bio slučaj.

Kada je riječ o lošoj naplati doprinosa, koja se direktno odražava na poslovanje Fonda, Tomaš navodi da je Fondu posebno stalo da se dosljedno primjenjuju zakonski propisi i da se doprinosi uplaćuju redovno.

"Nadamo da će BiH usvojiti inicijativu Republike Srpske da se uvedu dodatni izvori finansiranja za zdravstvo od akciza i duvana, što su već uradile susjedne zemlje poput Hrvatske i Slovenije.

Prema našim procjenama, od dodatnih akciza zdravstveni sistem BiH mogao bi da dobije 200 miliona maraka, a Republika Srspka oko 70 miliona maraka. Tim sredstvima bismo mogli da finansiramo godišnju nabavku citostatika, ortopedskih pomagala, liječenje izvan Srpske...", naglašava Tomaš.

Fond se suočava s nepovoljnom strukturom osiguranika, jer zaposleni koji najviše izdvajaju za zdravstvo čine samo 35 odsto osiguranika, dok penzioneri i nezaposleni čine 59 odsto, što znači da je najviše osiguranih iz kategorije nezaposlenih i penzionera koji u ukupnim prihodima učestvuju tek sa 11 odsto.

"I dalje postoji problem prijavljivanja radnika na nerealno male plate, rad na crno i slično. Prema procjenama sindikata, u Srpskoj oko 80.000 radnika radi na crno, a samo po tom osnovu, ako se uzme u obzir prosječna plata, Fond na godišnjem nivou gubi oko 150 miliona maraka", upozorava Tomaš.

On pojašnjava da bi tim novcem mogla da se finansiraju 54 doma zdravlja u Republici Srpskoj i da još ostane sredstava za lijekove na recept.

Tomaš navodi da je Fond u prošloj godini uspio da smanji troškove na nekoliko stavki - smanjeni su troškovi za liječenje izvan Srpske, i to za 1,5 miliona maraka, za plate zaposlenih u Fondu za pet miliona maraka, a smanjeni su i troškovi za bolovanja...

"I pored naših mjera racionalizacije, nismo uspjeli da ostvarimo pozitivan rezultat, zbog objektivnih razloga na koje Fond nije mogao da utiče, a prvenstveno zbog smanjenja stopa doprinosa sa 12,5 na 12 odsto", navodi Tomaš.

Zbog smanjene stope doprinosa, Fond je ostvario manje prihode za 24,4 miliona maraka, a neredovna uplata doprinosa je uticala na smanjenje prihoda za još 46 miliona maraka.

"Treba napomenuti i da smo zbog smanjenja stope doprinosa za penzionere s dva na jedan odsto imali manje prihode za još 8,6 miliona maraka. Sve to je, uz probleme koje sam prethodno pomenuo, za posljedicu imalo negativan finansijski rezultat u iznosu od oko 17 miliona maraka", napominje Tomaš u intrevjuu Srni.

Fond je za pet mjeseci ove godine uspio da zabilježi nešto manje troškove od planiranih, ali Tomaš nije zadovoljan prihodima, koji su naročito pogoršani nakon katastrofalnih poplava u maju ove godine, pa je samo za nekoliko dana u maju prihod Fonda bio manji za oko četiri miliona maraka.

"Svjesni smo situacije u kojoj se našla privreda, ali se nadamo brzom oporavku i da će se naplata doprinosa poboljšati. Uprkos padu prihoda, nastojaćemo da održimo postojeća prava iz zdravstvenog osiguranja, kao i da maksimalnom racionalizacijom svih u zdravstvenom sektoru prevaziđemo ovu situaciju i da pacijenti u najmanjoj mogućoj mjeri osjete posljedice katastrofe koja je zadesila Srpsku", zaključuje Tomaš.