latinica  ћирилица
27/07/2014 |  15:17 | Autor: SRNA

Parastos za ubijene Srbe u Јabuci

U pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Јabuci kod Foče danas je služen pomen-parastos za 65 mještana Srba koji su stradali u posljednjem ratu, a od kojih je 43 ubijeno u zločinu muslimanske vojske 23. jula 1992. godine.

Prije 22 godine, pripadnici takozvane Armije BiH zapalili su i do temelja uništili 18 srpskih sela na području od Stoca do Јahorine i na svirep način ubili 43 mještanina, među njima i žene, starce i djecu.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji Novo Elez, a najstarija Јakov Šarović, koji je imao 86 godina.

Tada je srušena i mjesna crkva koja je prilozima vjernika obnovljena 2005. godine, a u dvorištu crkve je podignut spomenik stradalim Јabučanima i borcima iz Foče koji su poginuli braneći ovaj kraj.

Za zločin u Јabuci, uprkos brojnim svjedočenjima preživjelih, pravosudne institucije u BiH nikada nisu podigle nijednu optužnicu.

Nekadašnjem borcu Vojske Republike Srpske Miomiru Bojatu iz Foče u Јabuci je poginuo brat koji je pokušao da zaštiti srpsko stanovništvo.

Tražeći pokojnog brata, Bojat kaže da je par dana nakon zločina naišao na stravične prizore masakriranih žrtava. "Vidio sam zaklanu ženu, a na drugom mjestu još jednu ženu čija je glava bila smrskana tupim predmetom", prisjeća se Bojat, koji je brata našao spaljenog.

Јedan od svjedoka zločina Gordan Mastilo kaže da je više puta davao izjave za istražne organe, ali smatra da nekome nije u interesu da se dokaže ko je počinilac zločina.

"Očigledno da je vrijeme saveznik zaborava, sve je manje živih svjedoka i pitanje je kada nas ne bude da li će se iko sjećati ovoga. Najstrašnije je što niko neće odgovorati za ubijenu djecu, za slijepe i nepokretne starice", rekao je Mastilo.

Predsjednik Udruženja izbjeglih i raseljenih u opštini Foča Ljubiša Simović kaže da su zločin izvršile muslimanske snage, predvođene komšijama iz Јabuke.

"Bilo je ispisivanja slova `U`, sječenja glave, spaljivanja žena, jezivi prizori", rekao je Simović, kome je tog dana ubijeno više rođaka.

U Boračkoj organizaciji Foča ističu da neće odustati od zahtjeva za procesuiranje zločina.

"Uglavnom se zna ko je to izvršio, pravda je spora, ali mi i dalje zahtijevamo da zločince stigne kazna", rekao je predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković.

Organizacija porodica poginulih boraca opštine Foča prošle godine je u porti crkve u Јabuci zasadila 21 sadnicu tuje, a danas su zasadili i 22. kao simbol koliko je prošlo godina od zločina.

Nakon rata, Dejtonskim sporazumom Јabuka je pripala Federaciji BiH, pa je preostalo srpsko stanovništvo moralo seliti sa svojih ognjišta, a posmrtni ostaci stradalih Јabučana tada su preneseni na Gradsko groblje u Foči.