latinica  ћирилица
28/07/2014 |  11:30 | Autor: RTRS

Koje knjige stanovnici Banjaluke rado čitaju?

Koje knjige stanovnici Banjaluke najradije čitaju, a koje najčešće kupuju da bi ih poklonili dragim ljudima? Na ovaj izbor, očigledno, utiče i podatak da je vrijeme godišnjih odmora i želje da to vrijeme građani provedu uz opuštajuće sadržaje.

„Teorija zavjere“ autora Dejana Lučića, jedna od najčitaijih knjiga u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci, dok je od stranih autora najveće interesovanje dobila knjiga istočnjačkog autora Haleda Hoseinija „A planine odjeknuše“.

„Podjednako se čita i naša i strana književnost, ali čitaoci naši vole i više traže našu književnost zato što ih zanima više jer su to knjige koje su vezane za naša područja i za ova područja,naša dešavanja, naš mentalitet,naš narod tako da nešto što se dešava,nešto sto je nama blisko i dosta naših pisaca piše istorijske romane", rekla je Nataša Rendić, bibliotekarka.

Sve knjige Dejana Lučića su veoma čitane u Banjaluci. Ovaj autor se bavi aktuelnim geo-političkim pitanjima našeg prostora, a to je očigledno, izrazito ineresantno ovdašnjim čitaocima.

Na listi najtraženijih autora su Žarko Laušević i Emir Kusturica. Posebnu pažnju izazvala je i autobiografska ispovijest „Spas“ Isidore Bjelice. Јednu od najtraženijih knjiga ove sezone, iz biblioteke, čitaoci najčešće kupuju na štadovima na Trgu Krajine.

"Najpopularniji do sada je bio Haled Hoseini,dok Lučić, sad je u manjem intezitetu. Haled Hoseini je većinom dosta popularan. Njegova sabrana djela većinom uzimaju redovno", istakao je Nemanja Šuljak, prodavač.

Banjalučke štandove na kojima se prodaju knjige, osim naših građana posjećuju i stranci iz Njemačke, Austrije i drugih zemalja i, kažu, zadovoljni su i izborom i cijenama.