latinica  ћирилица
28/07/2014 |  11:47 | Autor: RTRS

Pirografija- umjetnost ukrašavanja drveta

Pirografija je umjetnost ukrašavanja drveta ili drugih materijala, a ovom tradicionalnom umjetnošću bavi se naš sugrađanin Dražen Franta.

Pirografija znači „pisanje vatrom“ i tradicionalni je oblik umjetnosti koji se služi zagrijanim vrhom ili žicom kojima se pali podloga od prirodnih materijala da bi se na njih prenio motiv. U moderno doba koristi se lemilica ili konstruisani pirograf.

„Vidio sam jednog kolegu koji to radi , svidjelo mi se. Prvo zato što volim drvo, baš mi je fin materijal, a drugo opuštajuće mi je izgledalo, posudio sam od njega na mjesec, dva dana, posudio sam pirograf i stvarno mi se svidjelo. Nakon možda nekih petnaestak, dvadeset dana kupio sam sam sebi pirograf i krenuo sam da se bavim tim.“, rekao je Franta.

Kada govorimo o podlozi na kojoj se ucrtavaju detalji ona može biti različita. Ipak, najviše se koristi drvo lipe.

„Lipa se najčešće koristi jer je svijetla i najlakše se mogu ucrtavati detalji, a dobar je i orah“, dodaje Franta.

Prva slika koju je Dražen naslikao, bila je „I can't always make you simile", a nakon nje nastale su mnoge figure iz crtanih filmova. Naš sagovornik je nakon određenog vremena počeo sa iscrtavanjem građevina i ostalih oblika koji su bivali sve komplikovaniji i sa sve više detalja.

Kako kaže Dražen, pirografija je ljubav, a kada se jednom zaljubiš u nju ostaješ joj vjeran do kraja života.