latinica  ћирилица
29/07/2014 |  12:31 | Autor: RTRS

Mala Evropa usred Prnjavora

Mala Evropa usred Prnjavora. To je karakteristika ove opštine koja se diči brojnim nacionalnim manjinama. Ukrajinci, Slovaci, Poljaci na Festivalu nacionalnih manjina pokazali su svoje običaje, ali i poslali poruku da je moguće živjeti složno u sredini punoj etničke raznovrsnosti .

Igra i pjesma, narodne nošnje, ali i tradicionalna kuhinja, te predmeti iz davnina najbolje odslikavaju kulturu i tradiciju naroda. Posjetioci festivala bili su u prilici da degustiraju pripremljena jela, ali i da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

Prnjavor je još od davne prošlosti nadaleko poznat kao Mala Evropa. To su uslovila doseljavanja Poljaka, Čeha, Ukrajinca, Italijana i drugih naroda još u deventaestom vijeku. Sa ciljem njegovanja etničke raznovrsnosti prije pet godina rođena je ideja o održavanju ovog festivala. Da ispunjava misiju dokazuje činjenica da su njime zadovoljni i gosti i domaćini.

U ovoj sredini predstavnici nacionalnih manjina zadovoljni životom. Јedan od pripadnika češke nacionalne manjine tvrdi da se zna samo za međusobno poštovanje i uvažavanje.

Cilj ovog festivala jeste očuvanje kulture i tradicije naroda nastanjenih u ovoj lokalnoj zajednici koja važi za Evropu u malom.