latinica  ћирилица
29/07/2014 |  12:33 | Autor: RTRS

Dani fotografije u Trebinju

U Trebinju su počeli peti Dani fotografije i narednih mjesec dana ljubitelji ove umjetnosti imaće šta da vide na krajnjem jugu Srpske. Okosnicu i ovogodišnjih dana čine foto radionice i izložbe.

 Sinoć je otvorena državna izložba „Foto BiH“ , a to je samo dio planiranih sadržaja. 

Fotografisanje pod vodom, aerobno fotografisanje, izrada upotrebom starih metoda i analognog foto aparata, samo su neki od sadržaja koje su ove godine obuhvatile radionice. Fotografi sa iskustvom, predavači nesebično su prenosili zananja na polaznike ove specifične škole. Buduće kolege više nego zadovoljni pokazanim i naučenim.

I za predavače je svaka radionica novo iskustvo. Uživaju u ovom kreativnom radu i priznaju prisjete se svojih fotografskih početaka.

"Svake godine je jako lijepo. Djeca su stavrno srećna, uživaju u radionicama, dobro se zabavljaju i prave zaista dobre fotografije. Prilično su talentovani, biće tu dobrih fotografa, ali i modela. Najviše volim kad ljudima poklonim fotografije na kojima su oni, sreća na njihovim licima i mene usrećuje", rekao je Adrian Kloti iz Holandije.

Organizatori, bez obzira na materijalne poteškoće nastoje da održe kontinuitet i kvalitet trebinjskih dana fotografije. Bez vlastitih prostorija, uz podršku prijatelja i ljubitelja fotografije, improvizovane foto laboratorije postaju gradski park, rijeka Sušica ili planinarski dom.

"Više je dosadilo da ponavljamo tu priču evo već godinama, još ne uspijevamo da riješimo taj problem. Korisitmo iskustva prethodnih godina i tako radimo i Pete dane, nastojimo da prenesemo znanje mladima da ih nešto naučimo“, dodao je Slavenko Vukasović, Foto kino klub Trebinje.

Osim državne izložbe Foto BiH, koja je otvorena sinoć u narednih mjesec dana biće otvorene samostalne izložbe Trebinjaca Predraga Mucovića i Ninoslava Ilića. Biće promovisana i fotomonografija „Put Sv. Vasilija Ostroškog“ za koju su veći dio fotografija radili članovi Foto kino kluba.