latinica  ћирилица
30/07/2014 |  14:17 | Autor: SRNA

Zakon o izvršnom postupku ide pred komisiju

Vijeće naroda Republike Srpske nije postiglo saglasnost o odluci Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o dopunama Zakona o izvršnom postupku, zbog čega će ovu odluku razmatrati Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Srpske na sjednici u septembru.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Momir Malić rekao je da Klub Bošnjaka želi brisanje člana Zakona koji predviđa da se naknada materijalne i nematerijalne štete određena sudskim i drugim odlukama isplaćuje u budžetskoj godini u skladu sa raspoloživim novcem u budžetu za te namjene.

"Klub Bošnjaka nije dobio podršku. Za ovaj amandman glasali su svi delegati Kluba Bošnjaka, u Klubu Hrvata bili su uzdržani, dok su klubovi Srba i ostalih bili protiv ovakve odluke i amandmana Kluba Bošnjaka", rekao je Malić novinarima nakon današnje sjednice Vijeća naroda Republike Srpske.

Potredsjedavajući Vijeća naroda Srpske Mirsad Đapo rekao je da sporni član Zakona o dopunama Zakona o izvršnom postupku direktno krši prava bivših logoraša kojima je pravosnažnim sudskim odlukama predviđena isplata odštete.

On je naglasio da je u sudskoj proceduri oko 30.000 tužbi logoraša, da je već doneseno oko četiri hiljade izvršnih presuda, ali nije mogao precizirati koji je iznos štete predviđen za isplatu.

"Slična je situacija i sa isplatom otpremnine radnicima koji su nezakonito ostali bez posla, koje se godinama isplaćuju, a još nisu ni pola isplaćene u odnosu na predviđeno. Pri tom, nema kamata, a iznosi se obezvređuju", rekao je Đapo.