latinica  ћирилица
14/08/2014 |  12:14 | Autor: AFP

Granatiran Lugansk, poginuli civili

Najmanje 22 stanovnika Luganska poginula su u granatiranju tokom proteklih 24 sata, javio je Frans pres.

Granatirane su istočne oblasti grada. Pogođeni su autobus, prodavnica i nekoliko stambenih zgrada, rekao je zvaničnik regionalne vlasti.

RIA Novosti prenijela je saopštenje gradskog savjeta Luganska da je u intenzivnom granatiranju poginulo mnogo civila. Tačan broj žrtava se utvrđuje, navode vlasti, i podsjećaju, da već 12 dana u gradu nema struje, ni vode, a ne rade ni telefonske veze i mnoge prodavnice i banke su zatvorene.

Ruski konvoj krenuo ka Lugansku

Konvoj ruske humanitarne pomoći nastavio je jutros put ka Ukrajini i kreće se južnim putem prema Lugansku, koji je pod kontrolom proruskih aktivista. Više od 260  kamiona bilo je u vojnom skladištu u južnom ruskom gradu Voronježu od utorka uveče zbog neslaganja u vezi s tim gdje će preći u Ukrajinu. U pomoć su uključeni generatori za struju, hrana, voda, dječija hrana, sanitetski materijal i vreće za spavanje.

Predstavnici MK Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca obaviće razgovore u Kijevu i Moskvi u vezi s isporukom ruske humanitarne pomoći i tom prilikom će insistirati na isključivoj humanitarnoj ulozi MKCK i tome da se pitanje pomoći ne sme politizovati, saopšteno je danas u Ženevi. Za MKCK ukrajinski Crveni krst ostaje glavni partner kada je riječ o distribuciji humanitarne pomoći u Ukrajini, uključujući region Donbasa.

U Kijevu sumnjaju da konvoj služi kao paravan za pokušaj tajne vojne akcije, prenose zapadne agencije.

Glas Rusije prenosi da je Donjeck cijele prethodne noći granatiran, kao i da je nastavljena razmjena artiljerijske vatre.

Podataka o žrtvama, zasad, nema, a grantirani su Budijonovski i Lenjinski reon na jugu Donjecka i Kujbiševski i Kijevski na sjeverozapadu.