latinica  ћирилица
14/08/2014 |  22:13 | Autor: TANЈUG

Obama: Razbijena opsada planine Sindžar

Opsada planine Sindžar u Iraku od strane islamističkih militanata je razbijena, objavio je danas američki predsjednik Barak Obama, izrazivši sumnju da će biti potrebne za dodatnom evakuacijom ili humanitarnom pomoći iz vazduha.
Sindžar - Foto: AP
SindžarFoto: AP

 "Pomogli smo ugroženim ljudima da stignu do utočišta i da se spasu mnogi nevini životi", rekao je Obama na konferenciji za štampu, a prenosi Rojters.
 Obama je istakao kako će Amerika nastaviti sa vazdušnim napadima kako bi se očuvali američki objekti u Iraku. Predsjednik SAD je takođe apelovao na Iračane da se ujedine kako bi porazili islamističke pobunjenike. 
 Procjenjuje se da je na Sindžaru, gde su brojni irački civili potražili zaklon od islamskih militanata, ostalo još oko 4.500 ljudi, od kojih su polovina starosjedioci koji ne žele da odu.
 SAD i Britanija su poslednjih dana iz vazduha doturali pomoć hiljadama ljudi, koji su bili u klopci na planini uz sirijsku granicu, dok su američki avioni i bombardovali pripadnike Islamske države, u prvoj vojnoj akciji SAD u Iraku od 2011. godine.