latinica  ћирилица
15/08/2014 |  08:49 | Autor: SRNA

Sarajevo danas ostaje bez gasa!?

Kompanija BH-gas najavila je da će danas u podne obustaviti isporuku gasa preduzeću Sarajevogas, zbog duga od blizu 47 miliona KM.

Iz BH-gasa je saopšteno da, uprkos ozbiljnim upozorenjima Gasprom eksporta da će zbog neredovnih plaćanja prekinuti isporuku gasa BiH, Vlada Kantona Sarajevo još nije obezbijedila BH-gasu ključna sredstva.

Dug Sarajevogasa prema BH-gasu mora biti smanjen ispod 35 miliona KM do početka sezone grijanja, što je minimalan uslov da bi bilo omogućeno redovno snabdijevanje gasom.

- Vlada Kantona Sarajevo ne smije dozvoliti da građani i industrija ostanu bez gasa - navodi se u saopštenju.

Iz BH-gasa navode da Sarajevogas i dalje duguje BH-gasu oko 47 miliona KM, iako je Vlada Kantona Sarajevo još 27. juna dala saglasnost da će kreditnim zaduženjem preduzeća Sarajevogas i Toplane-Sarajevo taj dug smanjiti za 10 miliona KM do polovine jula.

BH-gas je u posljednjih mjesec dana pregovorima sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, Sarajevogasom i Toplanama-Sarajevo tražio da se ubrzaju aktivnosti za realizaciju kredita.

Za to vrijeme su se čak i uplate tekućih faktura iz Sarajevogasa smanjile i usporile do te mjere da je u avgustu BH-gasu uplaćeno samo 0,2 odsto od ukupnih potraživanja. Tim povodom, juče je u sjedištu BH-gasa održan još jedan sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva, Sarajevogasa i Toplana-Sarajevo. Ministar Zlatko Petrović i direktor Sarajevogasa Salih Selmanović tvrdili su da će sredstva od kreditnog zaduženja biti "operativna do kraja mjeseca".

Nakon što je direktor BH-gasa Mirza Sendijarević na sastanku podsjetio na upozorenja iz Gasprom eksporta zbog neredovnih plaćanja, te da je BH-gas primoran upotrijebiti krajnju mjeru prema svojim dužnicima, a to je obustavljanje dotoka gasa Sarajevogasu, ministar Petrović je napustio sastanak.