latinica  ћирилица
15/08/2014 |  09:12 | Autor: SRNA

Kočiću dati mnogo veći značaj

Velikom srpskom piscu i narodnom tribunu Petru Kočiću treba dati mnogo veće mjesto i značaj u Republici Srpskoj nego što je to činjeno do sada, smatra predsjednik Zavičajnog udruženja "Zmijanje" Vitomir Popović.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

- Borba bikova u Stričićima na Zmijanju bi trebalo da postane nacionalni brend koji bi bio zaštićen i koji bi mogao značajno da doprinese razvoju ne samo Zmijanja, već grada Banjaluke, regije i čitave Republike Srpske - kaže Popović.

Govoreći o programu ovogodišnjeg 49. Kočićevog zbora, Popović je rekao da zbor počinje u nedjelju, 17. avgusta, u Bronzanom Majdanu saopštavanjem imena ovogodišnjih dobitnika "Kočićeve nagrade" i nagrade "Zmijanče". Biće otvoreno i likovno saborovanje "Zmijanje 2014" na kome će učestvovati osam umjetnika. U čast Kočiću biće održane i književne večeri, pjesničko veče i takmičenje u besjedništvu.

Svečano otvaranje 49. Kočićevog zbora biće održano 24. avgusta u Banjaluci u Parku "Petar Kočić" u 20.00 časova, a u  Muzeju NUBL Republike Srpske 25. avgusta biće otvorena izložba "Veliki rat", te veče laureata. Na Novom groblju u Beogardu, 28. avgusta, predviđeno je polaganje cvijeća na grob Petra Kočića u Aleji velikana, a istog dana će biti održano književno veće "Zmijanje u Beogradu-Srpska u Srbiji".

Popović kaže da je 30. avgusta predviđen prijem književnika i gostiju kod gradonačelnika Banjaluke, polaganje vijenaca u manastiru Gomionica, te svečana akademija "Kočićevo veče" u Banskom dvoru u Banjaluci.

Centralna svečanost ovogodišnjeg 49. Kočićevog zbora biće održana 31. avgusta u Stričićima, gdje će biti uručene nagrade i održan književni i kulturno-umjetnički program, te tradicionalna bodljavina bikova.

Popović smatra, da je nedopustivo da "Kočićevu nagradu" dobije samo neko iz Banjaluke i da bi Srpska dobila mnogo više kada bi ova nagrada bila dodijeljena nekom uglednom i poznatom svjetskom književniku.

- Stav Organizacionog odbora je da na pozornici centralne manifestacije 49. Kočićevog zbora neće biti nikakvih stranačkih obilježja - rekao je Popović.

Navodi, da postoje ideje da se kompleks u Stričićima, gdje se održava "Kočićev zbor" proširi i da bude više i od kamengrada u Višegradu, odnosno Kočićgrad, dodajući da bi se u tom pravcu moralo ići na donošenje zakona.

- Kočić je brend, on nije samo pisac. Kada bi se to postavilo na svoje noge kako treba, čitava Republika Srpska od toga bi imala ogromne koristi - rekao je Popović.

On vjeruje da će u najskorije vrijeme suvenir - Kočićev vez biti pod zaštitom UNESKO-a, što će biti od velikog značaja za Zmijanje i čitavu Republiku Srpsku.