latinica  ћирилица
15/08/2014 |  11:52 | Autor: Agencije

Nejasna sudbina vukovarskih tabli

Poslije odluke hrvatskog Ustavnog suda, da je referendumsko pitanje o ćirilici nedopustivo, ostalo je nejasno da li dvojezične table u Vukovaru ostaju na zgradama državnih institucija i da li je njihovo skidanje i uništavanje bilo krivično djelo.

Nedavno su na vukovarskom sudu podignuta 22 optužna prijedloga protiv osoba osumnjičenih za uništavanje i razbijanje ploča, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Advokat Veljko Miljević kaže da je Vlada bila ovlašćena da postavlja table, a oni koji su ih skidali i uništavali činili su nešto što je protivzakonito. Međutim, Miljević smatra i da se osumnjičeni mogu pozvati na to da kod njih nije bilo protivpravne svijesti zbog svih okolnosti koje prate ovu situaciju.

Istovremeno, po mišljenju advokata, table koje još stoje na državnim zgradama u Vukovaru ne bi smjele da se diraju, ali ipak ne može tačno da se odredi prema tom pitanju. " Nijedna odluka nema svojstvo pravosnažnosti i izvršnosti i ne mogu tačno da se odredim o tim pitanjima, ali smatram da bi daljnje razbijanje ploča takođe bilo protivzakonito. Mislim da sve to mora da piše u završnom dijelu odluke Ustavnog suda, jer svaka njegova odluka ima svoj uticaj na pojedinačne akte koji su doneseni prije te odluke", kazao je Miljević.

Kako je ocijenio, kada bi sada neko ponovo uništavao dvojezične table, mogao bi se braniti odlukom Suda u kojoj je određen rok od godinu dana da Vlada i lokalna samouprava urede to pitanje. " Drugim riječima, mogao bi reći, vi ste učinili nešto što niste smjeli, pa sam ja to onda ispravio. Ali, to je vrlo osjetljivo područje i teško je dati konkretan odgovor. U svakom slučaju, smatram da je Ustavni sud donio odluku koja jeste oportunistička, ali ne u lošem smislu, jer bi svaka druga odluka Hrvatsku izvrgnula određenim međunarodnim pritiscima", zaključio je Miljević.

Inače, hrvatski Ustavni sud proglasio je neustavnim i nedopuštenim referendumsko pitanje o ćirilici, koje je predložio štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desničarska organizacija koja se bori protiv ćirilice.

Odlukom suda je obavezana i hrvatska Vlada da u roku od godinu dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne sprovode obaveze iz tog zakona.

Ali, odlučeno je i da do donošenja tih izmjena, nadležna državna tijela neće sprovoditi taj zakon na području Vukovara upotrebom prisilnih mjera.