latinica  ћирилица
15/08/2014 |  16:35 | Autor: RTRS

Vučić: Ne mijenjamo poziciju prema Rusiji

Srbija svoju poziciju prema Rusiji neće mijenjati, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i dodao da je uvjeren da to neće ugroziti naš evropski put.

 Vučić je rekao da je uvjeren da će Srbija otvoriti poglavlja 32 i 35 pregovora sa Evropskom unijom još u toku ove godine.

"Srbija je ozbiljnom i odgovornom politikom potvrdila svoju nezavisnost i suverenost u odlučivanju i naš posao je da istrajemo, jer je to najbolje za naše građane. Zato svoju poziciju prema Rusiji nećemo mijenjati i uvjeren sam da to neće ugroziti naš evropski put", rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija zaista može da ostane po strani u vrtlogu novog hladnog rata, i predsjednik Vlade je rekao da će Srbija uvek poštovati stavove drugih. "Ali narod nas je birao da sprovodimo politiku srpskih interesa, a ne interesa stranih zemalja. To je naš odgovor danas, biće i sutra", istakao je premijer.

Povodom mogućnosti da Brisel prekine evrointegracije ako Srbija ne okrene leđa Moskvi, on ističe da se Srbija nalazi na evropskom putu, voljom svojih građana i da će taj put nastaviti.

"Neke stvari smo već uradili, ali mnogo obaveza je pred nama i uvjeren sam da ćemo imati snage da te obaveze ispunimo i Srbiju uvrstimo u red moderno uređenih evropskih zemalja", napomenuo je premijer.

Upitan da li mu je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao neke konkretne ekonomske beneficije ako se ne priključimo sankcijama EU, Vučić kaže:

"Naš razgovor je bio otvoren i prijateljski. Srbija nije i ničim neće ucjenjivati Rusiju. Ali naravno, razgovarali smo o svim našim poslovima, o svim evropskim pitanjima koja vezuju dvije zemlje i uvjeren sam, napravili dobar temelj za povećanje naše saradnje na energetskom planu, u oblasti izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenje građevinskih industrija dveju zemalja. Odnos sa predsjednikom Putinom je iskren i bez tajni ili bilo kakve zakulisne politike".

Povodom spekulacija da će Berlin tražiti da Srbija ne ometa prisustvo Kosova u UN, da bi počelo otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, premijer ukazuje da "u Srbiji uvek ima mnogo spekulacija".

"Berlin to nikada nije tražio od Srbije. Vjerujem u riječ Angele Merkel i siguran sam da će Srbija otvoriti poglavlja 32 i 35 još u toku ove godine".