latinica  ћирилица
15/08/2014 |  21:04 | Autor: Agencije

SZO: Razmjere epidemije ebole potcijenjene

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da su razmjere epidemije ebole veoma potcijenjene i da su rizici od širenja epidemije van Zapadne Afrike i dalje mali.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije koji se bore sa epidemijom ebole u Zapadnoj Africi konstatovali su da je broj prijavljenih slučajeva oboljelih i umrlih znatno potcijenjen, prenosi Tanjug.

Od pojave epidemije u martu ove godine, registrovano je 1.975 potvrđenih slučajeva ebole, a ukupan broj umrlih dostigao je 1.069, saopštile su ranije Ujedinjene nacije.

Najveći broj žrtava zabilježen je u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, dok su u Nigeriji potvrđena četiri smrtna slučaja.

Portparol SZO-a Gregori Hartl izjavio je danas u Ženevi da podaci o broju pacijenata koji dolaze na liječenje u novootvorene centre u Liberiji ukazuju na šire razmjere epidemije nego što to pokazuju zvanični podaci.

Epidemija ebole u zapadnoj Africi nastavlja da se "širi, a situacija se pogoršava brže nego što možemo da se suočimo sa njom", upozorila je danas direktorka Ljekara bez granica DŽoan Liju.

Ona je ocijenila da se "region nikada neće stabilizovati ako se ne stabilizuje situacija u Liberiji". "A, to je samo vrh ledenog brega", dodala je ova zvaničnica na konferenciji za novinare u Ženevi. 

"Nikada ranije nismo to vidjeli. Potrebna je nova strategija, ebola više nije ograničena samo na nekoliko sela, ona se širi u gradu od 1,3 miliona stanovnika", dodala je Liju.

Ljekari bez granica su prisutni u trima zemljama koje su najviše pogođene epidemijom ebole - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.