latinica  ћирилица
18/08/2014 |  10:13 | Autor: SRNA

Stano: Beograd mora da uskladi spoljnu politiku sa EU

Pregovori Srbije za članstvo u EU dobro napreduju, ali Beograd u vrijeme ulaska u EU mora da se uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom, rekao je Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.
Srbija i EU - Foto: RTRS
Srbija i EUFoto: RTRS

"Što se tiče sankcija protiv Rusije, koje je uvela EU zbog ilegalne aneksije Krima i kontinuirane destabilizacije Ukrajine, postoje treće zemlje koje se usaglašavaju sa njima. Očekuje se da se Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo, u potpunosti uskladi sa svim odlukama spoljne politike Brisela u vreme ulaska u EU", rekao je Stano.

Ističući da EU nikoga ni na šta ne primorava, Stano je za "Večernje novosti" rekao da je "Srbija napravila dobrovoljni izbor kada je podnijela zahtjev za članstvo u EU" i da nije EU tražila od Srbije da joj se pridruži".

"Bila je to odluka Srbije da zatraži da se priključi zajednici zasnovanoj na vrijednostima, principima, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda, zarad stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti svojih građana. EU je odgovorila na to pokretanjem pristupnih pregovora", rekao je Stano.

On kaže da ne sumnja u posvećenost Srbije dijalogu sa Prištinom, podsjećajući da su evropske integracije sveobuhvatan proces reformi i usaglašavanja sa pravilima i normama EU.

"To obuhvata rad ne samo na jednom poglavlju već, postepeno, na svih 35. Iako se dijalog trenutno ne vodi zbog postizborne situacije na Kosovu, Srbija nastavlja da radi na važnim pitanjima", naveo je Stano.

On je dodao da je do sada izvršen analitički pregled 18 od ukupno 35 poglavlja ili se ona nalaze u procesu skrininga.

"Usvojeni su izvještaju za važna poglavlja 23 i 24 i Vlada Srbije već radi na akcionim planovima za njih. Otvaranje jednog ili više poglavlja zavisi od odluke zemalja članica EU i do toga dolazi kada one osjete da je sve u ovom procesu spremno i da pregovori mogu da započnu", rekao je Stano.