latinica  ћирилица
18/08/2014 |  14:50 | Autor: RTRS

Nakon Banjaluke i u Beogradu spomenik caru Nikolaju

Spomenik će biti postavljen u užem centru Beograda i na taj način će biti odata počast vladaru koji je zadužio Srbiju spasivši veliki broj srpskih vojnika nakon prelaska Albanije u Prvom svjetskom ratu.
Otkriven spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom - Foto: SRNA
Otkriven spomenik ruskom caru Nikolaju DrugomFoto: SRNA

"Pošto su saveznici oklijevali da pošalju brodove po Srbe, Nikolaj Romanov je zaprijetio da će Rusija istupiti iz rata. Inicijativa da se ovom vladaru u Beogradu podigne spomenik nastala je odmah poslije rata, ali se na njenu realizaciju čekalo gotovo punih sto godina", rekao je Vesić.

On je potvrdio da su pripreme postolja na koji će spomenik biti postavljen u toku, a da će spomenik tokom septembra biti dopremljen iz Moskve.

Spomenik će biti otkriven u okviru obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, čijoj bi proslavi, prema ranijim najavama, trebao da prisustovuje i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Prvi spomenik caru Nikolaju Romanovu van granica Rusije otkrili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Igor Šogolev u junu u Banjaluci.