latinica  ћирилица
18/08/2014 |  19:04 | Autor: RTRS

Hoće li zakon spriječiti odlazak na strana ratišta?

Prema grubim podacima policijskih i bezbjednosih struktura u BiH i Srbiji, balkanski ratnici na stranim ratištima život rizikuju za minimalnu platu od 4.000 maraka. Sa druge strane, nije mali broj onih koji ratuju isključivo iz vjerskih razloga.

Srbija se intezivno priprema za usvajanje zakona o zabrani odlaska svojih državljana na inostrana ratišta, a zakon je već na snazi u BiH i Makedoniji.

Koliko će ovaj zakon riješiti pitanje odlaska na strana ratišta i da li je samo slovo na papiru dovoljno da riješi prvenstveno bezbjednosni problem, pitanje je na koje se u regionu tek traži odgovor. 

Po uzoru na BiH i Makedoniju, Vlada Srbije najavljuje obračun sa svojim državljanima koji ratuju širom svijeta. Za organizatore je predviđena kazna od 12, a za ratnike 5 godina zatvora. Pored problematičnog tumačenja, evropska iskustva pokazuju da sam zakon ne znači puno ako bezbjednosne službe ne odrade svoj dio posla.

Bude li zakon Srbije imao istu upotrebnu vrijednost kao ovaj u BiH, neće se puno toga promijeniti. Formalno dobar, postojeći zakon u BiH za sada je mrtvo slovo na papiru. Iako nadležne službe konstantno rade na prikupljanju informacija o učešću državljana na stranim ratištima do sada niko nije kažnjen.

Samoubilačka misija  Emraha Fojnice u Iraku, pripadnika vehabijske zajednice, do kraja je otvorila BiH "pandorinu kutiju" iz koje sa podjedanakom opasnošću izviru i međunarodni terorizam i rizik po unutrašnju bezbjednost države. I u Srbiji i BiH nedostaje čitav niz preventivnih mjera koje bi uz zakon dale rezultate.

Za razliku od Srbije čiji državljani prvenstveno ratuju iz finansijskih razloga, BiH ima problema sa ratnicima koji se alahu predstavljaju besplatno, paleći usput od Sirije do BiH fitilj, za čije će gašenje biti potrebno mnogo više od zakonskog akta.

Denis Bojić