latinica  ћирилица
19/08/2014 |  10:27 | Autor: RTRS

Održano Veče kotorvaroških umjetnika

U okviru Kotorvaroškog kulturnog ljeta u galerijskom prostoru kino sale održana je manifestacija Veče kotorvaroških umjetnika.

Svojim slikama su se predstavili Branko i Snježana Rusmir, Đurađ Stanković i Petar Đaković, koji je između ostalog govorio i stihove zajedno sa Milom Kovačićem i Stenlijem Šugićem, pjesnicima ovog kraja.

Cilj ove manifestacije, koja je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i opštine Kotor Varoš, je prvenstveno afirmacija i predstavljanje stvaralaštva kotorvaroških umjetnika. Pletivo vode, Snježno ogledalo, sonetni vijenac posvećen Petru Kočiću, Igra je ozbiljna stvar, Radio Kišobran, samo su neke od knjiga koje je objavio magistar Petar Đaković. On je recitovao stihove iz pomenutih djela, a po njegovim riječima ovakve manifestacije u veliukoj mjeri doprinose poboljšanju kulturnog života opštine Kotor Varoš.

“Ponosan sam zbog činjenice da smo se svi okupili na jednom mjestu, slikari i pjesnici, ali i publika koja je prepoznala ovo što mi radimo“, naglasio je Đaković.

Veče kotorvaroških umjetnika

Prvi put se kotorvaroškoj publici predstavila mlada umjetnica Snježana Rusmir, koja je do sada imala nekoliko svjetskih izložbi, a njen otac Branko Rusmir ističe da na njenim slikama, koje će biti izložene u Padovi u Italiji, preovladava modernizam.
"Ljjubitelje umjetnosti ovakve stvari vežu i slike su autentične, doživljene dušom umjetnika, a poezija je upotpunila ovu sjajnu manifestaciju", rekao nam je Rusmir.
Poštovaoci poezije, slikarstva i muzike su uživali u slici, stihu i pjesmi kotorvaroških umjetnika. U zabavnom dijelu programa nastupile su Anja Marija Ilić i Milana Trkulja, članice ansambla “Žubor“, i Mihajlo Tovilović, polaznik škole udaraljki u Banjaluci.

Izložba slika će biti otvorena za sve posjetioce u narednih sedam dana. Do kraja kotorvaroškog kulturnog ljeta preostalo je da se održi Gastro prezentacija, čiji je cilj promocija ugostiteljske i turističke ponude opštine Kotor Varoš.