latinica  ћирилица
19/08/2014 |  12:05 | Autor: SRNA

Mutabdžija: Identitet se ne može graditi bez Branka Ćopića

Kulturna politika i identitet srpskog naroda ne mogu se graditi bez Branka Ćopića, rekao je danas u Krupi na Uni ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija - Foto: SRNA
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran MutabdžijaFoto: SRNA

"Imamo problem promocije zaostavštine Branka Ćopića, prije svega njegovog književnog djela, jer znamo da postoji zadužbina u Beogradu, a želimo da na neki način to promovišemo i u Republici Srpskoj", rekao je Mutabdžija.

On kaže da iza Andrića imamo Andrićgrad, Akademiju nauka, iza Dučića Trebinje i Društvo pjesnika, iza Kočića Banjaluku i cijelu Republiku Srpsku, a nažalost iza Branka Ćopića samo Krupu na Uni i pojedine entuzijaste, što nije dovoljno.

"Moramo da razmišljamo na koji način ćemo promovisati i zaštititi upravo vrijednosti kulturnog stvaralaštva, jer to nije samo /Ćopićev/ književni izraz, već nešto više od toga, što seže duboko do identiteta srpskog naroda ovdje /u Podgrmeču/, koji je odslikan kao trajni biljeg jednog vremena", naglasio je Mutabdžija.

Mutabdžija je danas, nakon razgovora sa načelnikom opštine Krupa na Uni Gojkom Kličkovićem, rekao da je pjesnička gromada srpskog naroda - Branko Ćopić nepravedno zapostavljen.

"U godini kada se obilježava 100 godina od rođenja i 30 godina od smrti Branka Ćopića razmišljamo na koji način da to obilježimo i kako književnu manifestaciju posvećenu Ćopiću da dignemo na viši nivo", istakao je Mutabdžija.

Mutabdžija je rekao da je danas u Krupi na Uni upoznat o ozbiljnom projektu "Bašta sljezove boje".