latinica  ћирилица
20/08/2014 |  20:35 | Autor: RTRS

K.Varoš: Otvorena rekonstruisana zgrada kino sale

U okviru projekta “Stvaranje uslova za razvoj kulture na području opštine Kotor Varoš", večeras je svečano otvorena rekonstruisana zgrada kino sale koja će biti korištena prije svega za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija.

Vrijednost ove investicije je 470.200 maraka. Iz budžeta opštine je izdvojeno 358.900 maraka, dok je UNDP BiH u ovom projektu učestvovao sa 111.300 maraka. Rekonstruisanu kino salu su svečano otvorili načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović i Regula Babler, savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj SDC BiH.

Ceremoniji svečanog otvaranja je prisustvovao i Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS. Tom prilikom ministar Mutabdžija je pohvalio razvoj opštine Kotor Varoš u pogledu otvaranja novih radnih mjesta ali i proširenju institucionalnih kapaciteta i promociji kulturnog i društvenog života opštine.

"Nesumnjivo da je rukovodstvo opštine Kotor Varoš pronašlo pravu formu za uspjeh. Želio bih pohvaliti i napore UNDP-a i ovo pokazuje da je saradnja sa njima izuzetno uspješna na dobrobit građana ove opštine", istakao je Mutabdžija.

Realizacijom jednog ovakvog projekta stvoreni su uslovi za unapređenje društvenog života kroz razvoj i obogaćivanje programskih sadržaja iz oblasti kulture tokom cijele godine i otvorene mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa drugim opštinama i gradovima. Sa galerijskim prostorom ova kino sala je dobila savremen izgled, a po riječima Gorana Vukmira, šefa kancelarije UNDP-a u Banjaluci, saradnja sa opštinom Kotor Varoš je bila uspješna i u prethodnom periodu, a ovaj objekat je samo pokazatelj jedne dobre koordinacije opštine i UNDP-a.

"Projekat je urađen u predviđenom roku, a nama je jako bitno da je nosilac projekta bila opština Kotor Varoš, da je on proizašao iz strategije razvoja opštine kao jedan od prioriteta u društvenom i kulturnom životu, tako da to predstavlja idealan oblik saradnje na obostrano zadovoljstvo", rekao nam je Vukmir.

Dio sredstava namijenjen je i za promociju sadržaja i uspostavljanje međuopštinske saradnje u oblasti kulture, kao i za podizanje institucionalnog kapaciteta Centra za kulturu, sport i informisanje. Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović je rekao da će ovaj moderno opremljeni objekat, od danas i zvanično, biti mjesto promocije kulture i kulturno umjetničkog stvaralaštva.

"Organizovanje kulturnih manifestacija, pozorišnih predstava i prikazivanje igranih filmova će biti znatno lakše u ovakvom objektu, a nesumnjivo da će veliku korist imati i amatersko stvaralaštvo, kulturno umjetnička društva, udruženja i pojedinci koji djeluju u oblasti kulture", dodao je Vučanović.

U zabavnom dijelu programa nastupili su članovi folklornog ansambla "Kotor Varoš", djevojačkog ansambla "Žubor" i etno grupe "Dukat" iz Čelinca.