latinica  ћирилица
22/08/2014 |  12:25 | Autor: RTRS

Premijerka priredila prijem za djecu s Kosmeta

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović priredila je prijem za djecu sa Kosova i Metohije, koja su u posjeti Srpskoj.

Oko 250 djece sa Kosova i Metohije, koja već pet dana borave u gradovima Srpske, danas je u Banjaluci primila i premijerka Srpske Željka Cvijanović. Mališanima je poželjela dobrodošlicu i zahvalila porodicama koje su ih primile u svoje domove. U okviru projekta Odbora za pomoć Srbima sa KiM, ove godine u Srpsku je doputovalo 400 djece. 

Dvanaestogodišnji Јovan Mihajlović iz Kosovske Mitrovice oduševljen je što je upoznao Banjaluku, ali i svog domaćina, vršnjaka Aleksu. Dječaci kažu da su, između ostalog, posjetili jahački klub u Prijedoru, koji im je bio posebno zanimljiv. Kako ističu, obojica vole da igraju popularne igrice na kompjuteru i uvijk imaju o čemu da razgovaraju.

Poslanik Skupštine Srbije sa Kosmeta Vladeta Kostić rekao je da su djeca vidno slobodnija i srećnija nego kod kuće.

- Ovakvo njihovo raspoloženje govori više od bilo koje reči. Njihova lica prestanu da budu nasmijana samo kad im se kaže da u nedjelju treba da se vrate kući - kaže Kostić.

Ovaj projekat koji traje već treću godinu, podržala je i premijerka Srpske, jer, kako kaže, on podrazumijeva tijesne mostove saradnje između Republike Srpske i Kosmeta i stanovništva koje je mnogo propatilo.

- Nije nas istorija milovala, istorijske okolnosti su bile nemilosrdne i to ova djeca znaju, jer su na svojim leđima nosila nedaće savremenih dešavanja. Republika Srpska je otvorena za njih i ona to odlično znaju - istakla je premijerka.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa KiM, rekao je da je ovo još jedan korak u zbližavanju srpskog naroda sa ovbje strane Drine. Kako je istakao, isti smo narod, imamo istu slavu, iste običaje, a Srbi na KiM se mukotrpno bore za svoj opstanak u Pokrajini.

Oko 400 djece, koliko ih boravi u posjeti u Republici Srpskoj, na Kosovo i Metohiju otputovaće u nedjelju.