latinica  ћирилица
22/08/2014 |  16:06 | Autor: RTRS

Početak kampanje protiv govora mržnje na internetu

Vlada Republike Srpske od danas je pokrenula kampanju protiv govora mržnje na internetu.

Osnivanjem komiteta za borbu protiv govora mržnje, Republika Srpska se pridružila zemljama Savjeta Evrope, koje već imaju slične programe.

Sve veći broj sajtova koji promovišu govor mržnje na internetu, budi zabrinutost u mnogim zemljama, pa tako i kod organizacija koje upravljaju mehanizmima za prijave nezakonitih i štetnih sadržaja na internetu. Međutim, ovo pitanje nije regulisano kroz formu zakona.

Govor mržnje predstavlja pisanje ili govor , koji je usmjeren na izazivanje ili podsticanje mržnje , a sve češće ovaj pojam obuhvata i netrpeljivost prema različitom političkom i drugom mišljenju, obrazovanju, socijalnom statusu, kao i nacionalnom i društvenom porjeklu.

Cilj kampanje je informisati javnost, posebno djecu i mlade, o poštovanju ljudskih prava, kao i o negativnim uticajima govora mržnje.

Kampanja nije pokrenuta da bi ograničila slobodu izražavanja, već se zalaže za jednakost, dostojanstvo, ljudska prava i različitosti, usmjerena je protiv govora mržnje i diskriminacije na internetu, realizuje se kroz veliki broj akcija i intervencija i priprema mlade ljude i omladinske organizacije da prepoznaju i djeluju protiv kršenja ljudskih prava.