latinica  ћирилица
23/08/2014 |  19:45 | Autor: RTRS

Na listama izostala poznata imena

Јoš 20 dana ostalo je do zvaničnog početka predizborne kampanje. Za novu trku spremni su i kandidati u najvećem gradu Republike Srpske.

Ispred šest stranaka, po tri vladajuće i opozicione, za Narodnu skupštinu Republike Srpske takmičiće se 102 kandidata. Na listama su izostala mnoga poznata imena. Zbog čega?

Vojislav Gligić, jedan od najaktivnijih poslanika u NSRS, ovaj put izostavljen je iz izborne trke. Njegov stranački kolega i lider stranke Dragan Čavić uvjerava da nema nikakvih tenzija u stranci.

"Mi sa Gligićem, kao generalni sekretar imamo ozbiljne namjere. Ovaj put on je izrazio želju, smatrajući da treba dati šansu mlađim kadrovima", rekao je Čavić.

"Јa sam se dogovorio s Čavićem da ovaj put ne idem u Narodnu skupštinu, da ne bi bilo te vrste prigovaranja kako se od nas dvojice ne može doći u Skupštinu", rekao je Gligić.

U SNSD-u šansu žele dati novim kadrovima. Oprobani, poput Nikole Baštinca, prema riječima predsjednika stranke, naći će se na izvršnim funkcijama. 
 
"SNSD nema dilemu...ima mjesta za sve", rekao je Milorad Dodik.

Kada je riječ o kandidatima SDS-a,  u Banjaluci bez velikog iznenađenja, osim kandidature bivšeg glavnog revizora Boška Čeke. 

“"Mislim da SDS, poslije dužeg vremena, očekuje iznenađujuće dobar rezultat", kaže Vukota Govedarica.

Na kandidatskim listama DNS-a nema aktuelnog delegata ove stranke u Domu naroda Parlamenta BiH, Dragutina Rodića. Nedeljko Čubrilović ponovo je na čelu liste u izbornoj jedinici tri. Socijalisti su izostavili poznata imena poput Predraga Gluhakovića i Saše Čudića. Glavni adut je Radenko Đurica, koji je i nosilac liste.

"Smatram da će Banjalučka regija ostvariti sjajan rezultat i da ćemo imati veći broj svojih predstavnika u Parlamentu nego ranije", kaže Petar Đokić, predsjednik SP.

Branislav Borenović ponovo je na čelu PDP-ove liste za Narodnu skupštinu. Dok je začelje, bar prema rasporedu CIK-a, pripalo bivšem kadru SDP-a Slbodanu Popoviću.

"Idemo na to da pokušamo ove godine dobiti dva direktna mandata u izbornoj jedinici 3", kaže Mladen Ivanić, lider PDP.

Dok vlast u predstojeće izbore ide s promocijom dosadašnjih rezultata – opozicija pod sloganom "promjena", uz obećanja da će, ako pobijede, sve biti bolje. Kampanja zvanično počinje 12. septembra.