latinica  ћирилица
25/08/2014 |  12:23 | Autor: TANЈUG

Sukob na rusko-ukrajinskoj granici

Kijev saopštava da su se sukobili graničari i konvoj od nekoliko desetina oklopnih vozila i tenkova. Navodi da su ta vozila ušla na ukrajinsku teritoriju iz Rusije kod Azovskog mora.
Proruski aktivisti u Donjecku - Foto: AP
Proruski aktivisti u DonjeckuFoto: AP

Ukrajinsku granicu je prešao konvoj od nekoliko desetina tenkova i oklopnih vozila koji je ušao u oblast blizu ukrajinskog industrijskog grada Marijupolja, rekao je portparol snaga bezbjednosti Leonid Matjuhin za AFP, prenosi Tanjug.

Matjuhin je dodao da su konvoj zaustavili graničari i da je u toku sukob.

U isto vrijeme, ukrajinski vojska nastavila je granatiranje Donjecka, a glavni udar bio je na predgrađa.

Proruske snage ubile su dvije od tri žene snajperiste na krovu tržnog centra u Donjecku, a treća žena snajperista uspjela je da pobjegne, javio je Itartas.

Lokalna gradska milicija zarobila je grupu koja je instalirala lokatore za radio vezu po gradu.

Teška artiljerijska paljba čula se iz pravca aerodroma koji je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Intenzivne borbe se vode i u predgrađima Donjecka u blizini naselja Јelenovka 20 kilometara južno od grada, što je paralisalo jedan od dva gradska autobuska terminala.

U međuvremenu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija želi da uskoro pošalje još jedan konvoj sa humanitarnom pomoći u istočnu Ukrajinu, nakon što su Kijev i Zapad kritikovali Moskvu zbog slanja prvog humanitarnog konvoja bez zvanične dozvole.

"Humanitarna situacija se ne poboljšava, već se pogoršava. Mi želimo da postignemo sporazum o svim uslovima za isporuku drugog konvoja istim putem narednih dana", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, javio je Rojters.

Ruski ministar spoljnjih poslova je takođe rekao da se ne može sva šteta naneta civilnoj infrastrukturi u istočnoj Ukrajini pripisati greškama ili slučajnosti.

Lavrov je, uoči sutrašnjeg sastanka ruskog i ukrajinskog predsjednika u Minsku, istakao da je Rusija spremna da upotrebi svaki oblik diplomatije u cilju okončanja sukoba u Ukrajini, dodajući da je cilj da se pomogne Ukrajincima da se dogovore među sobom.

Lavrov se nada da će se na sutrašnjem sastanku u Minsku razgovarati o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i da će se sve strane složiti da postoji potreba da se pruži pomoć civilima koji tamo žive.