latinica  ћирилица
25/08/2014 |  19:55 | Autor: TANЈUG

Francuska vlada pala zbog štednje

Bivši francuski ministar ekonomije Arno Montebur kritikovao je danas mjere štednje, tvrdeći da su one pogoršale krizu u zemlji.

Premijer Francuske Manuel Vals podnio je jutros ostavku vlade predsjedniku Fransoa Olandu, pošto su ljevičarski ministri zatražili drastičnu promjenu ekonomske politike zemlje, i obećao da će sutra saopštiti imena članova novog kabineta.
Sastav nove vlade još nije poznat, ali je izvjesno da u njoj neće biti Montebur, koji je juče "pokrenuo lavinu" kada je osudio stroge fiskalne mjere, optužio Njemačku da je "opsjednuta" budžetskom štednjom i upozorio vladu da će se birači okrenuti populističkim ili ekstremnim partijama.

Montebur je na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio da sadašnja ekonomska politika vodi Francusku i Evropu u "finansijski apsurd" i da je pogoršala ekonomsku krizu, najtežu koja je pogodila Francusku od 1929. godine, prenio je AFP.
On je poručio da neće biti dio novog kabineta, ali da će nastaviti da radi za dobrobit Francuske.

Montebur je dodao da u novu vladu neće ući ni dosadašnji ministri prosvjete i kulture, Benoa Amon i Oreli Filipeti.
"Politika smanjenja deficita ne rezultira smanjenjem deficita i iz tog razloga predstavlja finansijski apsurd jer oni ograničenjem rasta sprečavaju ostvarenje sopstvenih ciljeva", rekao je on. "Postoji drugačiji put za Evropu i Francusku."

Stroge mjere štednje nisu, prema njegovim riječima, samo nedjelotvorne, već i nepravične jer zbog povećanja poreza pogađaju radnu klasu i srednji stalež i umanjuju njihovu kupovnu moć.
Montebur je upozorio i da će politika smanjenja deficita navesti birače da odbace sadašnje političke lidere, evropski projekat i da se okrenu ekstremističkim partijama, aludirajući pritom na Nacionalni front Marin Le Pen.
Nastavak sprovođenja takve politike "sigurno će ugroziti Republiku, njenu stabilnost i budućnost", rekao je on.
Montebur je kazao da je pokušao da ubijedi Valsa i Olanda da odbace stroge mjere štednje, ali da je očigledno da u tome nije uspio.
Montebur je, kako prenosi Rojters, potencijalni predsjednički rival Olandu i mogao bi da u parlamentu privuče na svoju stranu dovoljno poslanika da ostavi socijalističkog predsjednika bez podrške većine, koja mu je potrebna za sprovođenje reformi.
Opozicioni konzervativci, među kojima ekstremnodesničarski Nacionalni front, već su pozvali na raspuštanje parlamenta.
Prema najnovijim anketama, sprovedenim proteklog vikenda, Olandova popularnost je svega 17 odsto, što je najniži rezultat nekog francuskog lidera od 1958. godine, dok je podrška Valsu, nekada popularnom ministru unutrašnjih poslova, pala na 10 odsto pošto nije uspio da riješi problem nezaposlenosti.

U šturom saopštenju Olandovog kabineta navedeno je da je predsjednik zatražio od Valsa da formira kabinet koji će podržati ciljeve koje je sebi postavila Francuska - oživljavanje privrede putem poreskih olakšica za preduzeća i smanjenjem javne potrošnje.
Kako prenosi francuski dnevnik "Figaro", Valsova vlada, koja je postojala 147 dana, jedna je od najkratkotrajnih u istoriji Pete republike, uspostavljene 1958. godine, ako se izuzmu prelazne vlade.
Od Valsovog kabineta kraće je trajala jedino vlada Pjera Mesmera - 89 dana, ali Mesmer je podnio ostavku u sasvim drugačijim okolnostima - poslije smrti predsjednika Žorža Pompidua u aprilu 1974. godine.
Vlada u Petoj republici trajala je prosječno 557 dana, a najdugovječniji je bio kabinet Lionela Žospena - 1.799 dana, navodi "Figaro".