latinica  ћирилица
26/08/2014 |  18:29 | Autor: Agencije

Pavković kaznu služi u Finskoj

Haški tribunal je saopštio da će bivši general Vojske Јugoslavije Nebojša Pavković kaznu zatvora od 22 godine na koju je osuđen izdržavati u Finskoj.

U odluci predsjednika Tribunala Teodora Merona, navodi se da je Finska nagovestila spremnost da Pavković odsluži kaznu u toj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju, Meron je pozvao nadležnu službu Haškog tribunala da uputi zvaničan zahtjev vladi Finske o izdržavanju kazne Nebojše Pavkovića da bi se organizovao njegov transfer u tu zemlju, a da Pavković do tada ostaje u Hagu.

Tribunal je danas objavio odluku Teodora Merona o upućivanju Pavkovića u finski zatvor, koja je donesena 13. marta. U odluci, sudija Meron je naveo da će ona biti objavljena odmah pošto Pavković bude prebačen u Finsku.

U odluci se podsjeća da je sporazum Haškog tribunala i Finske o izdržavanju kazni haških osudjenika u toj zemlji stupio na snagu 7. maja 1997. godine.

Nebojša Pavković pravosnažno je osuđen na 22 godine zatovra za ratne zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. godine. Proglašen je krivim, kao tadašnji komandant Treće armije VЈ, za svih pet tačaka optužnice - za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova u prvoj polovini 1999.