latinica  ћирилица
27/08/2014 |  11:05 | Autor: RTRS

Zakmurski sabor kod Foče

U Zakmuru kod Foče poštuju staro pravilo da se svake godine okupe na saboru u Stubicama koji je svojevrstan odmor,ali i prilika da se sastanu rodbina,prijatelji i kumovi.

Nekada su se na saboru rađale i ljubavi, a bilo je i mjesto odmjeravanja snage u raznim sportskim disciplinama. Njeguju naslijeđe predaka, pa se i ove godine slilo sa svih strana oko dvije stotine ljudi. 

Sabor zakmurskog kraja pjesma, igra, veselje ali i bacanje kamena s ramena, navlačenje konopca,s kokovi u dalj. U starim sportskim disciplinama oprobali su se i stari i mladi iz Zakmura, Kuta, Trbušča, Trebičine, Vrbnice sve do Kalinovika.

Nekada je bilo mnogo više posjetilaca sabora. Ohrabruje da će se tradicija očuvati dok je mladih koji rado svake godine dolaze o Preobraženju i koji ovaj praznik poštuju kao zavjetni dan sela i zaselaka.

Najbolja ekipa u navlačenju konopca bila je iz Kuta, dok je najsnažniji u bacanju kamena s ramena i prvak sabora Dragomir Vujičić.

Ni mlađi učesnici nisu zaostajali. Pokazali su da imaju snage da se nose sa izazovima. 

Ponosni na pretke i potomke, na saborskom danu uz jelo i piće podsjećaju i na bogatu istoriju kraja koji je odolijevao osvajačima. Prvi put se u pisanim dokumentima pominju u jednom popisu za provinciju Hercegovina u Osmanlijskom carstvu. Vrijeme koje je iza i ispred njih čuvaće za buduće generacije i novo sretanje na Preobraženje.