latinica  ћирилица
27/08/2014 |  11:18 | Autor: RTRS

Akcija uništavanja ambrozije u Trebinju

Članovi organizacije Centar za održivi razvoj i ekologiju iz Trebinja, počeli su akciju uništavanja ambrozije na širem prostoru grada. U okviru projekta „Zaustavimo ambroziju“ počela je kosidba neuređenih površina na kojima buja ova alergena biljka.

Ova korovska biljka jedan je od najjačih alergena u svijetu. U polenu ambrozije konstatovana su pedeset i dva alergogena jedinjenja od kojih su šest posebno opasni. Najčešće izaziva alergije respiratornog sistema, alergijsku astmu, kijavicu i konjuktivitis. Zbog velikog prisustva ove biljke na području grada Trebinja, članovi Centra za održivi razvoj i ekologiju odlučili su se na kosidbu.

Ambrozija počinje da cvjeta početkom avgusta i aktivna je do početka oktobra. Polen biljke širi se velikom brzinom kroz vazduh, čak i nekoliko stotina kilometara daleko. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekim situacijama preći i u astmatične napade.

Smatra se da je deset odsto populacije alergično upravo na polen ambrozije. Njen rast najčešće se suzbija mehaničkim ili hemijskim putem.

U ovom mjesecu ambrozija je najaktivnija, pa ljekari savjetuju mjere prevencije - ne izlaziti u ranim jutarnjim satima kada je koncentracija polena u vazduhu najveća, ali i svakodnevno tuširanje. Završetak ove akcije organizovane od Centra za održivi razvoj Trebinje, planiran je za subotu.